Franziscus BraamOok bekend als: Frans
Borbeck, 21 juni 1907 - Babberich, 10 mei 1940Frans wordt geboren op 21 juni 1907 in het Duitse Borbeck bij Essen als jongste van de zes kinderen van Theodorus Braam en Everdina Gerritzen. Zijn ouders zullen zich daar vanwege de betere werkgelegenheid voor enige tijd hebben gevestigd; alle eerdere kinderen van het gezin worden in Nijmegen of Doesburg geboren. Vermoedelijk verhuist het gezin dan ook binnen enkele jaren na Frans’ geboorte terug naar Nederland. Na zijn schooltijd vestigt Frans zich in Eindhoven, waar hij als fabrieksarbeider aan de slag gaat. In 1935 trouwt hij daar met Teuntje Beumer. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland toeneemt, wordt Frans onder de wapenen geroepen voor de landsverdediging. Hij bekleedt de rang van korporaal. Begin mei 1940 wordt hij aangesteld als groepscommandant van de 3e groep van sectie Westdijk, van het 2-22 Grensbataljon. Zijn onderdeel maakt deel uit van de verdediging rond Westervoort en bemant verschillende objecten bij Babberich aan de grens. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Het komt vrijwel direct tot felle gevechten met de Nederlandse verdedigers, onder andere bij Zevenaar en Babberich, waar de Duitsers proberen door te stoten naar Westervoort en Arnhem. Nadat een brug wordt opgeblazen om de Duitse opmars te vertragen, probeert Frans zich met zijn groep in een vrachtwagen terug te trekken naar Westervoort, maar de wagen wordt bij Babberich door de Duitsers onder vuur genomen en uitgeschakeld. In het gevechten sneuvelt Frans samen met nog vier militairen. Hij is 32 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Frans wordt geboren op 21 juni 1907 in het Duitse Borbeck bij Essen als jongste van de zes kinderen van Theodorus Braam en Everdina Gerritzen. Zijn ouders zullen zich daar vanwege de betere werkgelegenheid voor enige tijd hebben gevestigd; alle eerdere kinderen van het gezin worden in Nijmegen of Doesburg geboren.
Vermoedelijk verhuist het gezin dan ook binnen enkele jaren na Frans’ geboorte terug naar Nederland. Na zijn schooltijd vestigt Frans zich in Eindhoven, waar hij als fabrieksarbeider aan de slag gaat. In 1935 trouwt hij daar met Teuntje Beumer. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland toeneemt, wordt Frans onder de wapenen geroepen voor de landsverdediging. Hij bekleedt de rang van korporaal.
Begin mei 1940 wordt hij aangesteld als groepscommandant van de 3 e groep van sectie Westdijk, van het 2-22 Grensbataljon. Zijn onderdeel maakt deel uit van de verdediging rond Westervoort en bemant verschillende objecten bij Babberich aan de grens. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Het komt vrijwel direct tot felle gevechten met de Nederlandse verdedigers, onder andere bij Zevenaar en Babberich, waar de Duitsers proberen door te stoten naar Westervoort en Arnhem. Nadat een brug wordt opgeblazen om de Duitse opmars te vertragen, probeert Frans zich met zijn groep in een vrachtwagen terug te trekken naar Westervoort, maar de wagen wordt bij Babberich door de Duitsers onder vuur genomen en uitgeschakeld. In het gevechten sneuvelt Frans samen met nog vier militairen.
Hij is 32 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.
(Bron: Brabantse Gesneuvelden)
Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.
Het leven tijdens de oorlog van Franziscus Braam
1940Omgekomen in Babberich
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
In Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenDigitaal Monument Herinner U de namen
Stichting 18 September verzamelde namen van oorlogsslachtoffers in en uit Eindhoven.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Afbeelding van Franziscus Braam
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Franziscus Braam, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl