Gerrit ConfuriusOok bekend als: Gerrit
Klundert, 21 mei 1910 - Den Helder, 11 mei 1940Gehuwd met Maria Walter. Dpl. soldaat van 2-III-36 Regiment Infanterie. Gerrit raakte in de zogenaamde Wonsstelling ernstig gewond door een schot uit een vuurwapen van de krankzinnig geworden sergeant-majoor-instructeur Bauke de Jong uit Assen. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis te Den Helder en overleed daar aan de gevolgen van een schot door een long. De Jong werd kort na het incident door zijn eigen ondergeschikten gedood. Oorspronkelijk begraven te Den Helder, daarna herbegraven in Princenhage en op 30 januari 1967 definitief herbegraven op het ereveld van de OGS te Loenen (Gld), vak E, nr. 142. Zijn naam staat vermeld op een gedenkteken op het terrein van monument Kornwerderzand (op het monument staat als plaats van overlijden Schraard).
Bron: Een Laatste Saluut
Gerrit wordt geboren op 21 mei 1910 in Klundert als zevende van de veertien volwassen geworden kinderen van Arie Confurius en Maria van de Merbel. Hij trouwt in 1934 met Maria Walter en samen krijgen ze een zoon. Eind jaren dertig verhuist het gezin naar Breda. Als in de loop van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Gerrit gemobiliseerd en als soldaat ingedeeld bij het 2-II-36 Regiment Infanterie. Zijn eenheid is gelegerd in Groningen langs de linie Delfzijl-Stadskanaal. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en stort de landsverdediging snel in. Gerrit krijgt die eerste oorlogsdag het bevel westwaarts af te marcheren richting de Wonsstelling in Friesland, die toegang tot de Afsluitdijk verdedigt. Op 11 mei zijn de verdedigers van de Wonsstelling in de veronderstelling dat alle Nederlandse militairen in Groningen en Friesland zich inmiddels achter de stelling hebben teruggetrokken. De militairen die nu nog in hun blikveld treden, kunnen niet anders dan Duitsers zijn, is het idee. Als Gerrit met zijn eenheid diezelfde dag dan ook de stelling nadert, wordt ogenblikkelijk het vuur geopend. Al snel komen ze erachter dat ze per ongeluk op hun eigen kameraden hebben geschoten en staken het vuur. Maar Gerrit is dan al zwaargewond geraakt. Hij wordt naar Den Helder gebracht voor behandeling, maar de geboden hulp mag niet meer baten. Hij bezwijkt diezelfde dag aan zijn verwondingen. Gerrit is 29 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Gerrit Confurius
1940Omgekomen in Den Helder
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Een Laatste Saluut
Jacob (Jack) Kooistra (Zwaagwesteinde, 24 maart 1930 – Leeuwarden, 14 januari 2025) was een Fries journalist en amateurhistoricus. Hij wijdde zijn leven aan het documenteren van Nederlandse oorlogsslachtoffers en verzamelde nauwkeurig gegevens over duizenden mensen wereldwijd. Zijn werk zag hij als eerbetoon aan de slachtoffers. Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar personen met een relatie tot de provincie Fryslân. Een register met ruim 7000 namen, gepubliceerd in zijn werken Een laatste saluut (2005) en Strijders, onderdrukkers en bevrijders (2008), werd jarenlang via het Fries Verzetsmuseum toegankelijk gemaakt en is nu, in samenwerking met WO2Net, te vinden op oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Fries VerzetsmuseumDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Afbeelding van Gerrit Confurius
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Gerrit Confurius, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl