Gerrit PolsOok bekend als: Gerrit
Raamsdonk, 1 juni 1914 - Soest, 28 februari 1945Gerrit wordt geboren op 1 juni 1914 in Raamsdonk als tweede van de vijf kinderen van Leendert Pols en Christina Swart. In 1926 verhuist het gezin naar Rotterdam, waar Gerrit 11 jaar later trouwt met de 24-jarige Elisabeth Kreuk. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet, hoewel er over zijn precieze verzetswerk niets bekend is. Hij wordt gearresteerd op grond van "Feindbegüntigung". Via de gevangenis in Scheveningen komt hij op 1 februari 1945 in Kamp Amersfoort terecht, om de volgende dag alweer verder getransporteerd te worden naar concentratiekamp Neuengamme, waar hij op 4 februari wordt ingeschreven. Waarschijnlijk maakt hij deel uit van de 11. SS-Eisenbahnbaubrigade, die op 13 februari 1945 uit KZ Neuengamme vertrekt. Dit is een concentratiekamp in een trein, die naar de plaats wordt gereden waar de dwangarbeiders onder erbarmelijke omstandigheden herstelwerkzaamheden aan beschadigde spoorlijnen moeten uitvoeren. De 11. SS-Eisenbahnbaubrigade wordt in Soest (Duitsland) ingezet bij het herstel van goederenstation. Vanwege de aanwezigheid van een van de grootste rangeerterreinen van het Duitse spoorwegnetwerk is Soest regelmatig doelwit van zware geallieerde bombardementen. Zo ook op 28 februari 1945. Bij deze luchtaanval vielen 33 doden en 31 gewonden. 28 februari 1945 wordt als overlijdensdatum van Gerrit Pols opgegeven. Hij is dan 30 jaar.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Gerrit Pols
1945
Gevangen in Kamp Amersfoort

Gevangen in Kamp Amersfoort
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesCollectie Duitse Overlijdensakten
Duitse overlijdensakten zijn afschriften van akte van overlijdens van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen of vrijwillig in Duitsland verbleven. Na de oorlog hebben Duitse gemeenteambtenaren deze afschriften opgesteld in opdracht van de geallieerden. Naast persoonsgegevens is soms ook informatie over beroep, religie en doodsoorzaak te vinden.
Aanbieder
CBG|Centrum voor familiegeschiedenisDiete Oudesluijs, 'Sachsenhausers, Sterker dan de Dood' (2021, Aspekt)
Onderzoeker Diete Oudesluijs schreef een boek over Kamp Sachsenhaus. De persoonsdata die uit dit onderzoek voortkwam is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
Stichting HolländereiIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenDigitaal Monument Kamp Neuengamme
De Stichting Vriendenkring Neuengamme heeft in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting een digitaal namenmonument gemaakt voor de Nederlandse slachtoffers van Kamp Neuengamme en de bijbehorende buitenkampen.
Aanbieder
Stichting Vriendenkring NeuengammeNamenlijst Kamp Amersfoort
Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Aanbieder
Nationaal Monument Kamp AmersfoortAdministratie Kamp Amersfoort
De kampadministratie van Kamp Amersfoort is (deels) bewaard gebleven en is digitaal beschikbaar via Arolsen Archives. Het gaat om administratie over de registratie van gevangenen, ziekte, geld en transport. Later zijn er ook documenten aan toegevoegd: de envelop van de International Tracing Service, de voorganger van Arolsen Archives, en kaartjes geschreven in het Nederlands.
Aanbieder
Arolsen ArchivesNederlandse Dwangarbeiders
Onderzoek van Dr. Reinoutje Kaas naar Nederlandse gevangenen.
Database WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingSlachtoffers SS-Eisenbahnbrigaden
Onderzoek van Dr. Reinoutje Kaas naar Nederlandse gevangenen in de SS-Eisenbahnbrigaden. De SS-Eisenbahnbrigaden (SS-Spoorwegbrigaden, SS-EBB) waren een type mobiele subkampen die vanaf september 1944 werden ingezet om door bombardementen vernietigde spoorwegen te herstellen.
Afbeelding van Gerrit Pols
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Gerrit Pols, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl