Godefridus Wilhelmus Matheus KoningsOok bekend als: Goof
Tilburg, 5 mei 1909 - Rhenen, 13 mei 1940Goof wordt geboren op 5 mei 1909 in Tilburg als zoon van Janus Konings en Johanna Vermeer. In 1936, Goof is dan 27 jaar, trouwt hij met Jes van Hees. Hun zoon Jos wordt het volgende jaar geboren. Goof werkt in het loodgietersbedrijf van zijn vader en heeft het plan om voor zichzelf te beginnen. In de loop van 1939 neemt de oorlogsdreiging voor Nederland echter snel toe en Goof wordt daarom eind augustus als dienstplichtig soldaat onder de wapenen geroepen. Hij wordt ingedeeld bij de 2e Verlichtingsafdeling die de infanterie moet ondersteunen door het schootsveld voor de linie te verlichten. Zo vaak als hij kan, gaat Goof op verlof om zijn zwangere vrouw thuis te bezoeken. Hun tweede kind wordt op 16 februari 1940 echter levenloos geboren. Tekenend voor de algehele toestand van het Nederlandse leger, wordt Goofs afdeling slecht ingezet. De leiding betoont zich op dat kritieke moment volstrekt onbekwaam: de troepen worden slecht uitgerust, of hun materieel blijkt ernstig achterhaald. Miscommunicatie verergert de toestand aan de linies alleen maar. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en storten de verdedigingslinies binnen een paar dagen in. De Nederlandse strijdmacht probeert nog moedig verzet te bieden, maar is door alle problemen niet opgewassen tegen de superieure vuurkracht van de Duitsers en de inzet van de Luftwaffe. Ook de Duitsers begaan in de meidagen tactische blunders, maar de Nederlandse verdedigers weten deze niet in hun voordeel uit te buiten. In de nacht van 9 op 10 mei is Goof met zijn afdeling naar de Grebbelinie gezonden. Omdat er geen deugdelijke carbid-zoeklichten beschikbaar zijn, wordt de hele afdeling als infanterie ingezet. In de losgebarsten gevechten wordt Goof met zijn kameraden in open veld door eigen artillerie beschoten, aangezien als ze worden voor vermomde Duitse soldaten. Op 13 mei is Goof vermoedelijk tijdens de aftocht gewond geraakt door Nederlands artillerievuur en in Achterberg bij een stal achtergelaten, of daar ter plaatse dodelijk getroffen. Goof is 31 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen. Het complete levensverhaal van Goof Konings, opgetekend door zijn oomzegger, is hier te vinden.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Godefridus Wilhelmus Matheus Konings
1940Omgekomen in Rhenen
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Database WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenOorlogsslachtoffers Tilburg
Regionaal Archief Tilburg geeft Tilburgse oorlogsslachtoffers een levensbeschrijving en gezicht.
Aanbieder
Regionaal Archief TilburgGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
Afbeelding van Godefridus Wilhelmus Matheus Konings
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Godefridus Wilhelmus Matheus Konings, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl