Hendricus Cornelis van BenthemOok bekend als: Henk
Woensel, 5 juli 1916 - Utrecht, 27 september 1944Henk wordt geboren op 5 juli 1916 in Woensel als een van de zes kinderen van Cornelis van Benthem en Elsje Slaterus. Zijn vader is hoofdaannemer en is onder andere betrokken geweest bij de bouw van de Frederikskazerne in Scheveningen. Hun moeder overlijdt in 1937 op 48-jarige leeftijd. Hun vader hertrouwt, maar de sfeer in het gezin is dan danig bekoeld. Henk en zijn broer Wouter werken allebei in Amersfoort bij de spoorwegrecherche en zijn tijdens de Duitse bezettingsjaren actief in het verzet. Ondertussen hebben hun broers Hans en Cornelis, beide nationaalsocialisten, zich gemeld voor de strijd tegen de communisten aan het Oostfront. Henk wordt op enig moment vanwege zijn verzetswerk gearresteerd en vastgezet in Fort de Bilt bij Utrecht. Daar wordt hij op 27 september 1944 gefusilleerd op 28-jarige leeftijd. Broer Wouter ontsnapt ternauwernood aan de dood. In het voorjaar van 1945 wordt hij door de Duitsers betrapt bij het stelen van benzine en afgevoerd om op 31 maart 1945 samen met zeven andere verzetsstrijders aan de IJsselkade in Zutphen te worden gefusilleerd. Wouter overleeft als enige de fusillade, nadat de kogel afketst op het metalen koppelstuk van zijn bretels. Hij houdt zich dood en weet zich, nadat de Duitsers de lichamen in de IJssel hebben gegooid, zwemmend in veiligheid te brengen.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Hendricus Cornelis van Benthem
1944Gearresteerd in Loenen aan de Vecht/verkeersbrug

Omgekomen in Utrecht (ut)/Fort De Bilt
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
In Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Afbeelding van Hendricus Cornelis van Benthem
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Hendricus Cornelis van Benthem, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl