Hermannus van TongerenOok bekend als: Herman, Herman van Tongeren
Bergen op Zoom, 16 april 1876 - Sachsenhausen, 29 maart 1941Hermannus van Tongeren (Bergen op Zoom, 16 april 1876 - Sachsenhausen, 29 maart 1941) was een generaal-majoor tit. der genie en grootmeester van de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden. Van Tongeren, die de Militaire Willemsorde bezat, was de vader van verzetsstrijders Hermannus van Tongeren jr. en Jacoba van Tongeren. Hij was leider van Groep 2000 en financier van verzetsgroepen Vrij Nederland en Groep 2000. Na zijn arrestatie werd hij naar Sachsenhausen gedeporteerd, waar hij op 29 maart 1941 om het leven kwam.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Herman wordt geboren op 16 april 1876 in Bergen op Zoom. Hij volgt de opleiding tot genieofficier aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij dient in het KNIL. Als tweede luitenant van de genie treedt hij op in de langslepende Atjehoorlog. Daarvoor wordt hem in 1899 de Militaire Willems-Orde toegekend. Uiteindelijk bereikt hij de rang van generaal-majoor. In 1916 gaat hij op basis van twintig jaar tropendienst met pensioen. Herman is dan veertig jaar oud. Vervolgens wordt hij een ingewijde van de Vrijmetselarij in Nederlands-Indië, verbonden aan de loge Ster in het Oosten in Batavia. Later wordt hij gezel-vrijmetselaar in de loge Prins Frederik in Kota Radja en ten slotte wordt hij verheven tot meester van de loge Tidar in Magelang. Vanaf 1917 is hij weer in Nederland, waar hij lid is van de loge Nos Vinxit Libertas in Amsterdam. In 1928 wordt Herman landelijk grootmeester. Ten tijde van de Duitse bezetting wordt de Vrijmetselarij door de nazi’s verboden en actief vervolgd. Herman weet nog een aanzienlijk bedrag van de Ordekas door te sluizen naar het Nederlandse verzet, waar zijn dochter Jacoba het gebruikt voor werk met de in Amsterdam actieve Groep 2000. Op 11 oktober 1940 wordt Herman door de beruchte Gestapochef Klaus Barbie gearresteerd. Op 13 maart 1941 volgt transport naar concentratiekamp Sachsenhausen in Oranienburg, waar hij op 29 maart om het leven komt, mogelijk vermoord of aan de gevolgen van slechte behandelingen die hij in gevangenschap heeft ondergaan. Herman is 64 jaar geworden.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Hermannus van Tongeren
1940Gearresteerd in Amsterdam/in zijn woning

Omgekomen in Sachsenhausen
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Collectie Arbeidsinzet (toegang 2.19.323) van het Nederlandse Rode Kruis
In deze collectie zitten personen die in het kader van de arbeidsinzet gedwongen of vrijwillig in Duitsland werkten, maar ook mannen, vrouwen en kinderen die om een andere reden tijdens of vlak na de oorlog in Duitsland waren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om concentratiekampgevangenen, maar ook collaborateurs.
Aanbieder
Nationaal ArchiefBiografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenDiete Oudesluijs, 'Sachsenhausers, Sterker dan de Dood' (2021, Aspekt)
Onderzoeker Diete Oudesluijs schreef een boek over Kamp Sachsenhaus. De persoonsdata die uit dit onderzoek voortkwam is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
Stichting HolländereiGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesCollectie Duitse Overlijdensakten
Duitse overlijdensakten zijn afschriften van akte van overlijdens van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen of vrijwillig in Duitsland verbleven. Na de oorlog hebben Duitse gemeenteambtenaren deze afschriften opgesteld in opdracht van de geallieerden. Naast persoonsgegevens is soms ook informatie over beroep, religie en doodsoorzaak te vinden.
Aanbieder
CBG|Centrum voor familiegeschiedenis
Meer over Hermannus van Tongeren:
Afbeelding van Hermannus van Tongeren
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Hermannus van Tongeren, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl