Hubertus van der WaalsOok bekend als: Hubertus
Leiden, 29 maart 1914 - Voorburg, 10 mei 1940Hubertus wordt geboren op 29 maart 1914 in Leiden en woont in Eindhoven. Als in de loop van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt hij onder de wapenen geroepen. Als sergeant is hij in de eerste dagen van mei 1940 ingedeeld bij de 7e Zoeklichtafdeling t.l. (‘tegen luchtdoelen’), belast met de verdediging van het luchtruim boven Den Haag. De afdeling is gelegerd in kasteel De Binckhorst bij Voorburg en draagt vandaaruit zorg voor 28 zoeklichten rond de stad.
Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit richting Holland om met valschermjagers strategische doelen in te nemen en Nederland zo tot een snelle capitulatie te dwingen. Parachutisten landen ook op verschillende plaatsen in en rond Voorburg om het nabijgelegen vliegveld Ypenburg veilig te stellen.
In de vroege ochtend biedt Hubertus zich met twee kameraden, korporaal Van Ginkel en soldaat Fröling, als vrijwilliger aan om het zoeklicht in Nootdorp vanuit het kasteel te bevoorraden. Door de Duitse luchtlandingen zijn ze zich goed bewust van de gevaren onderweg.
Bij de Oude Tolbrug in Voorburg wordt de wagen met de drie militairen vanuit landgoed Dorrepaal onder vuur genomen. Hubertus en zijn kameraden vuren terug, maar moeten zich vanwege de Duitse overmacht al snel terugtrekken. Ze raken van de weg en belanden met de wagen bovenop zich in de Vliet. Alle drie komen ze door verdrinking om het leven. Nadat de Nederlanders Dorrepaal de volgende dag tijdelijk hebben heroverd, kunnen de drie lichamen worden geborgen.
Hubertus is 26 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Leiden op de gemeentelijke begraafplaats Rhijnhof. Bron: Brabantse Gesneuvelden
Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.
Hubertus wordt geboren op 29 maart 1914 in Leiden en woont in Eindhoven. Als in de loop van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt hij onder de wapenen geroepen. Als sergeant is hij in de eerste dagen van mei 1940 ingedeeld bij de 7e Zoeklichtafdeling t.l. (‘tegen luchtdoelen’), belast met de verdediging van het luchtruim boven Den Haag. De afdeling is gelegerd in kasteel De Binckhorst bij Voorburg en draagt vandaaruit zorg voor 28 zoeklichten rond de stad. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit richting Holland om met valschermjagers strategische doelen in te nemen en Nederland zo tot een snelle capitulatie te dwingen. Parachutisten landen ook op verschillende plaatsen in en rond Voorburg om het nabijgelegen vliegveld Ypenburg veilig te stellen. In de vroege ochtend biedt Hubertus zich met twee kameraden, korporaal Van Ginkel en soldaat Fröling, als vrijwilliger aan om het zoeklicht in Nootdorp vanuit het kasteel te bevoorraden. Door de Duitse luchtlandingen zijn ze zich goed bewust van de gevaren onderweg. Bij de Oude Tolbrug in Voorburg wordt de wagen met de drie militairen vanuit landgoed Dorrepaal onder vuur genomen. Hubertus en zijn kameraden vuren terug, maar moeten zich vanwege de Duitse overmacht al snel terugtrekken. Ze raken van de weg en belanden met de wagen bovenop zich in de Vliet. Alle drie komen ze door verdrinking om het leven. Nadat de Nederlanders Dorrepaal de volgende dag tijdelijk hebben heroverd, kunnen de drie lichamen worden geborgen. Hubertus is 26 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Leiden op de gemeentelijke begraafplaats Rhijnhof.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Hubertus van der Waals
1940Omgekomen in Voorburg
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenDigitaal Monument Herinner U de namen
Stichting 18 September verzamelde namen van oorlogsslachtoffers in en uit Eindhoven.
Aanbieder
Stichting 18 September
Afbeelding van Hubertus van der Waals
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Hubertus van der Waals, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl