Leo MoonenOok bekend als: Oom Leo, Jan Leonard Moonen
Heerlen, 31 augustus 1895 - Bergen-Belsen, 15 april 1945Leo Moonen (Heerlen, 31 augustus 1895 - Bergen-Belsen, 2 april 1945) was priester, secretaris van de bisschop van Roermond en actief in het verzet. Hij was betrokken bij de onderduikhulp, werkte veel samen met Jan Hendrikx, de gewestelijk leider van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en vervulde de rol van geestelijk leider in het Limburgse verzet. Moonen werd op 10 augustus 1944 gearresteerd en overleed op 15 april 1945 in het Kamp Bergen-Belsen.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Leo Moonen was de aalmoezenier van het verzet en nam het initiatief tot de oprichting van de Limburgse afdeling van de LO.
Bron: Vereniging Scouting Nederland
Het leven tijdens de oorlog van Leo Moonen
1944Gearresteerd in Roermond/Willem II-singel
Omgekomen in Bergen-Belsen
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesBiografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlNecrologie gedenkboek Het Grote Gebod
Het Grote Gebod is het gedenkboek van de LO-LKP, de verzetskoepel die zich bezighield met onderduikers en ook gewapend verzet. Aan de hand van een naoorlogse enquete onder nabestaanden is een lijst samengesteld van gevallen verzetsmensen.
Aanbieder
Stichting Herinnering LO-LKPDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Scouts in de Oorlog
In 2019 is het verhalenproject Scouting in de Oorlog gestart met het doel om 75 verhalen over scouts en de Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Eind 2023 bevatte het project een verzameling van 2750 verhalen en het wordt nog steeds aangevuld.
Aanbieder
Scouting NederlandDiete Oudesluijs, 'Sachsenhausers, Sterker dan de Dood' (2021, Aspekt)
Onderzoeker Diete Oudesluijs schreef een boek over Kamp Sachsenhaus. De persoonsdata die uit dit onderzoek voortkwam is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
Stichting HolländereiGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingOorlogsdoden Nijmegen
De database Oorlogsdoden Nijmegen 40-45 bevat bijna 5.000 personen die in of rondom Nijmegen door vervolging of oorlogshandeling om het leven zijn gekomen, daar woonden, werkten, tijdelijk verbleven of begraven zijn.
Aanbieder
Oorlogsdoden Nijmegen 1940 - 1945
Meer over Leo Moonen:
Afbeelding van Leo Moonen
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Leo Moonen, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl