Jan van Diest
Amersfoort, 22 januari 1925 - Neuengamme, 21 maart 1945Jan van Diest is de zoon van Hendrikus Gijsbertus van Diest en Geertje IJzerman en komt op 22 januari 1925 in Amersfoort ter wereld. Hier groeit hij op en hij is goed bevriend met Wout Waterkoort . In de oorlog verkeert hij in verzetskringen in de stad, maar als de grond hem te heet wordt onder de voeten duikt hij onder. Op 20 november 1944 wordt hij op zijn onderduikadres gearresteerd, verraden door de 26-jarige Duitse student Rolf Bel. Bel deserteert in maart 1944 uit het Duitse leger, trouwt kort daarna met zijn Nederlandse vriendin en kan zich al snel behoorlijk goed uitdrukken in het Nederlands. Al in datzelfde jaar weet hij onder de schuilnaam Jacob Hendrik de Lange in verzetskringen te infiltreren. Hij geeft zich daar uit voor Engelse spion of ‘gewoon’ illegaal werker. Bel wordt er geaccepteerd als ‘de Limburgenaar die in Duitsland had gestudeerd’ en geniet alle vertrouwen. Ook in Amersfoort knoopt hij contacten aan met het verzet. De informatie en namen die hij daar te horen krijgt, speelt hij echter gelijk door naar de landwacht en de politieke recherche. Daarbij heeft hij ‘verscheidene belangrijke illegale figuren’ verraden, zo wordt hem onder meer ten laste gelegd na de oorlog. Onderduik bij Kunsthandelaar Veenendaal In Amersfoort leidt zijn verraad tot de arrestatie van onder meer Jan van Diest. Jan zit ondergedoken op Hof nummer 7, bij kunsthandelaar Veenendaal. Hij wordt afgevoerd naar Amersfoort en ingeschreven als gevangene 8990. Op 2 februari 1945 gaat hij op transport naar Neuengamme, waar hij twee dagen later aankomt en kampnummer 70760 krijgt. Kort voor het einde van de oorlog komt hij terecht in het door gevangenen in allerijl gebouwde Konzentrationslager (KZ) Wöbbelin, vlakbij Neuengamme. In de 10 weken dat KZ Wöbbelin bestaat komen er 1000 gevangenen om. Een daarvan is Jan van Diest, hij overlijdt op 21 maart 1945. Jan is maar 20 jaar geworden.
Bron: Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort
Het leven tijdens de oorlog van Jan van Diest
1944Gearresteerd in Amersfoort

Gevangen in Kamp Amersfoort
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesArchief Communistische Partij van Nederland (CPN)
Het archief van de Communistische Partij Nederland (CPN) wordt bewaard bij het IISG. Dit archief bevat informatie over communisten die tijdens de Duitse bezetting werden vervolgd.
Aanbieder
Internationaal Instituut voor Sociale GeschiedenisDigitaal Monument Kamp Neuengamme
De Stichting Vriendenkring Neuengamme heeft in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting een digitaal namenmonument gemaakt voor de Nederlandse slachtoffers van Kamp Neuengamme en de bijbehorende buitenkampen.
Aanbieder
Stichting Vriendenkring NeuengammeNamenlijst Kamp Amersfoort
Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Aanbieder
Nationaal Monument Kamp AmersfoortSlachtofferlijst Herdenkingsstenen Amersfoort
Herdenkingsstenen in Amersfoort zijn gedenktekens bij woningen van medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn. Er worden herdenkingsstenen onthuld voor Joden en verzetsstrijders, waarvan een aantal ook schuilplaatsverlener en/of politieke gevangene is geweest.
Aanbieder
Stichting Herdenkingsstenen AmersfoortNederlandse Dwangarbeiders
Onderzoek van Dr. Reinoutje Kaas naar Nederlandse gevangenen.
Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingAdministratie Kamp Amersfoort
De kampadministratie van Kamp Amersfoort is (deels) bewaard gebleven en is digitaal beschikbaar via Arolsen Archives. Het gaat om administratie over de registratie van gevangenen, ziekte, geld en transport. Later zijn er ook documenten aan toegevoegd: de envelop van de International Tracing Service, de voorganger van Arolsen Archives, en kaartjes geschreven in het Nederlands.
Aanbieder
Arolsen ArchivesCollectie Arbeidsinzet (toegang 2.19.323) van het Nederlandse Rode Kruis
In deze collectie zitten personen die in het kader van de arbeidsinzet gedwongen of vrijwillig in Duitsland werkten, maar ook mannen, vrouwen en kinderen die om een andere reden tijdens of vlak na de oorlog in Duitsland waren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om concentratiekampgevangenen, maar ook collaborateurs.
Aanbieder
Nationaal Archief
Afbeelding van Jan van Diest
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Jan van Diest, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl