Jetta Cohen-KanOok bekend als: Jetta
Oldenzaal, 16 februari 1888 - Vught, 31 oktober 1943Jetta wordt op 16 februari 1888 geboren in Oldenzaal als dochter van Jonas Kan en Helena Cohen en woont in Eindhoven. Ze groeit op in een Nederlands-Israëlitisch gezin en trouwt met Jacques Juda Cohen. Het echtpaar krijgt een dochter, maar kort na haar geboorte overlijdt Jacques. Als Jetta in 1943 hoort dat haar dochter als joods meisje is opgepakt en in kamp Vught zit, biedt ze vrijwillig aan om bij haar te blijven. Ze overlijdt in het kamp op 31 oktober 1943. Volgens de officiële kampadministratie is ze bezweken aan maagkanker met uitzaaiingen naar de lever, maar de kans is groot dat dit een verhulling is van de werkelijke doodsoorzaak. Waarschijnlijker is ze het slachtoffer van stelselmatige mishandeling, ondervoeding en uitputting. Vanwege haar moed om vrijwillig de verschrikkingen van het kamp te aanvaarden, wordt Jetta postuum geëerd als een uitzonderlijk slachtoffer van de oorlog. Haar dochter is dan ook nog in Vught; zij wordt in juni 1944 naar Auschwitz getransporteerd, maar zou de oorlog overleven.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Jonas Enoch Kan is slager van beroep. Op 8 november 1882 trouwt hij met Helena Cohen, op 26 februari 1858 in Oldenzaal geboren. Het echtpaar krijgt zes kinderen.
In 1936 overlijdt Jonas Kan. Helena verhuist in 1940 vanuit Gouda naar Eindhoven. Ze trekt in bij haar dochter Jetta en kleindochter Juliette.
Helena komt op 20 maart 1943 in Westerbork aan. Op 30 maart volgt deportatie naar Sobibor. Hier is Helena Kan-Cohen direct na aankomst, op 2 april 1943, vermoord.
Twee van haar kinderen hebben de oorlog overleefd.
Haar dochter, Jetta Kan, wordt op 16 februari 1888 in Oldenzaal geboren. Zij trouwt op 14 augustus 1916 met Jacques Juda Cohen. Hij is ambtenaar bij de Koninklijke Marine. Het echtpaar krijgt in 1919 een kind: Juliette. In 1920 overlijdt Jacques Cohen.
Dochter Juliette is typiste bij Philips en komt zo bij het Philips-Kommando in Vught terecht. Haar moeder, Jetta Cohen-Kan, meldt zich vrijwillig aan bij kamp Vught om bij haar dochter te kunnen zijn.
Jetta wordt ziek en komt in het lazaret te liggen. Wanneer het heel slecht met haar gaat, wordt Juliette door een Aufseherin, Katja, naar haar moeder gebracht. Juliette blijft daar tot haar moeder overlijdt.
De laatste woorden van Jetta Cohen zijn aan de Aufseherin in zuiver Duits gericht: “Ik zal u eeuwig dankbaar zijn.” De Aufseherin, die de gevangenen in het kamp meestal heel slecht behandelt, krijgt tranen in haar ogen en is zoals Juliette Cohen het verwoordt ‘een ogenblik dus ook een mens’.
Op 31 oktober 1943, overlijdt Jetta Cohen-Kan op 55 jarige leeftijd aan de gevolgen van het kampleven in Vught en wordt daar gecremeerd. Een niet-joodse Philips medewerker, dhr. Maarschalk, smokkelt de asbus van Helena Cohen-Kan onder zijn hoed het kamp uit. De asbus wordt vervolgens in de tuin van een verzetsman, dhr. Hoekstra, bijgezet.
Dochter Juliette Cohen heeft de oorlog overleefd.
Zij is begraven op de Joodse begraafplaats in Eindhoven.
Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.
Het leven tijdens de oorlog van Jetta Cohen-Kan
1943Omgekomen in Vught
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
In Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenAdministratie Kamp Vught
Kampadministratie van Kamp Vught uit de collectie van Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp WesterborkCollectie Duitse Overlijdensakten
Duitse overlijdensakten zijn afschriften van akte van overlijdens van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen of vrijwillig in Duitsland verbleven. Na de oorlog hebben Duitse gemeenteambtenaren deze afschriften opgesteld in opdracht van de geallieerden. Naast persoonsgegevens is soms ook informatie over beroep, religie en doodsoorzaak te vinden.
Aanbieder
CBG|Centrum voor familiegeschiedenisJoodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesDigitaal Monument Herinner U de namen
Stichting 18 September verzamelde namen van oorlogsslachtoffers in en uit Eindhoven.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberStruikelstenengids
Stichting 18 September maakt de fysieke Stolpersteine digitaal toegankelijk. Ze zijn in een database gezet en worden vanuit daar gekoppeld aan de personen op Oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Stichting 18 September
Afbeelding van Jetta Cohen-Kan
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Jetta Cohen-Kan, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl