Johan Hendrik Westerveld
Haarlem, 21 augustus 1880 - Sachsenhausen, 3 mei 1942Johan Hendrik Westerveld (Haarlem, 21 augustus 1880 - Sachsenhausen, 3 mei 1942) was een militair en verzetsdeelnemer. Westerveld werd op 30 mei 1940 gedemobiliseerd en ging in het verzet. Hij richtte de Ordedienst (OD) op. In april 1941 werd hij gearresteerd en naar de gevangenis in Scheveningen overgebracht. In Kamp Amersfoort moest hij zijn berechting in het eerste OD-proces afwachten. Op 11 april 1942 werden 70 leden van de groep Westerveld ter dood veroordeeld en naar de gevangenis in Utrecht gebracht. Daar werden 63 vonnissen bekrachtigd. Westerveld werd samen met 62 OD'ers in Sachsenhausen gefusilleerd. Hij werd postuum onderscheiden met het Verzetskruis 1940-1945, het Mobilisatiekruis 1914-1918 en het Officierskruis XV.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Het leven tijdens de oorlog van Johan Hendrik Westerveld
1941Gearresteerd in Den Haag
Gevangen in het Oranjehotel
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Doodenboeken 1940-1945 van de Stichting Oranjehotel
Stichting Oranjehotel heeft vier dodenboeken gemaakt, fotoboeken met portretten van ongeveer 750 omgekomen gevangenen. Deze gevangenen zijn gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte of omgekomen in een concentratiekamp.
Aanbieder
Nationaal ArchiefNamenregister Het Oranjehotel
In het Digitale Namenregister Oranjehotel verzamelt Nationaal Monument Oranjehotel de namen en gegevens van mensen die tussen 1940-1945 in de Scheveningse gevangenis hebben gezeten.
Aanbieder
Nationaal Monument OranjehotelGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesDiete Oudesluijs, 'Sachsenhausers, Sterker dan de Dood' (2021, Aspekt)
Onderzoeker Diete Oudesluijs schreef een boek over Kamp Sachsenhaus. De persoonsdata die uit dit onderzoek voortkwam is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
Stichting HolländereiDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Biografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingNamenlijst Kamp Amersfoort
Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Aanbieder
Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Meer over Johan Hendrik Westerveld:
Afbeelding van Johan Hendrik Westerveld
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Johan Hendrik Westerveld, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl