Johannes Adrianus RasenbergOok bekend als: Johan
Hooge en Lage Zwaluwe, 5 mei 1922 - Finthen, Landkreis Mainz, 1 oktober 1944Johan wordt geboren op 5 mei 1922 in de gemeente Hooge en Lage Zwaluwe als zoon van Machiel Rasenberg en Pietronella van Opstal. Hij woont in Terheijden, waar hij landbouwer is. Ten tijde van de Duitse bezetting wordt hij opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de gedwongen tewerkstelling in Duitsland, maar Johan weigert te gaan. Tot tweemaal toe weet hij zich verborgen te houden en zo deportatie te ontlopen. Nadat hij voor de derde keer is opgeroepen om zich te melden, verbergt hij zich in zijn ouderlijk huis in Wagenberg. Deze keer gaat het mis. Hij wordt daar door twee NSB’ers gearresteerd en vastgebonden tussen hen in op de fiets afgevoerd. Johan per trein naar Duitsland vervoerd en belandt in Finthen bij Mainz, waar hij vermoedelijk tewerkgesteld wordt op de vliegbasis. In Finthen bevindt zich voor deze vliegbasis in elk geval een buitenkamp van het werk- en heropvoedingskamp Hinzert, even ten oosten van Trier. Mogelijk is Johan via dit kamp in Finthen terechtgekomen, maar dat is niet zeker. In Hinzert worden met name werkweigeraars en onderduikers zoals Johan vastgehouden en uitgezet naar een van de buitenkampen om bij wijze van ‘heropvoeding’ zware dwangarbeid te verrichten. Op 1 oktober 1944 komt Johan in Finthen om het leven bij een Engels bombardement, dat vermoedelijk de vliegbasis als doelwit heeft. Johan is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld in Frankfurt-Oberrad.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Johannes Adrianus Rasenberg
1944
Gevangen in Kamp Amersfoort
Omgekomen in Finthen, Landkreis Mainz
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Collectie Arbeidsinzet (toegang 2.19.323) van het Nederlandse Rode Kruis
In deze collectie zitten personen die in het kader van de arbeidsinzet gedwongen of vrijwillig in Duitsland werkten, maar ook mannen, vrouwen en kinderen die om een andere reden tijdens of vlak na de oorlog in Duitsland waren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om concentratiekampgevangenen, maar ook collaborateurs.
Aanbieder
Nationaal ArchiefGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingNamenlijst Kamp Amersfoort
Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Aanbieder
Nationaal Monument Kamp AmersfoortIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse Gesneuvelden
Afbeelding van Johannes Adrianus Rasenberg
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Johannes Adrianus Rasenberg, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl