Jan KlingenOok bekend als: Jan
Gouda, 5 oktober 1884 - Alem, 24 september 1944Jan Klingen (Gouda, 5 oktober 1884 - Alem, 24 september 1944) was hoofdonderwijzer en verzetsdeelnemer tijdens de Duitse bezetting. Klingen werd te Alem samen met zijn dochter Tilly en Louis Boelen gearresteerd toen zij Britse militairen wilden helpen die in werkelijkheid Duitse militairen in vermomming bleken te zijn. Een dag na hun arrestatie werden Jan en zijn twee metgezellen geëxecuteerd.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Jan wordt geboren op 5 oktober 1884 in Gouda. Voor enige tijd woont hij in de gemeente Gilze en Rijen, waar zijn kinderen Jan junior, Tilly en Leo worden geboren. Sinds 1923 woont hij in Alem, waar hij hoofd is van de lagere school. Zoon Jan junior, als broeder Josef Albertus lid van een congregatie, is tijdens de Duitse bezetting actief in het verzet. In 1942 wordt hij na verraad door de beruchte landverrader Anton van der Waals in Wassenaar gefusilleerd. De enorme verslagenheid in de familie om het verlies van Josef maakt algauw plaats voor vastberadenheid; vanaf dat moment gaat de familie Klingen zich nog resoluter inzetten voor het verzet. In september 1944 krijgt Jan bezoek van twee in Engels uniform gestoken Duitsers die zich voordoen als geallieerde piloten. Aanvankelijk vermoedt Jan een valstrik, maar het tweetal weet toch zijn vertrouwen te winnen. Als hem vragen worden gesteld over de Duitse stellingen, geeft hij hen de exacte posities op. Onmiddellijk daarop wordt Jan gearresteerd en sommeren de Duitsers iedereen die zich in huis begeeft naar buiten te komen: zijn dochter Tilly en de onderduiker Louis Boelen uit Zaltbommel worden gearresteerd. Moeder Klingen en de jongste dochter Tonny weten op tijd te ontsnappen en vluchten weg. De Duitsers blijken de familie al langer in het oog te hebben gehouden, mede naar aanleiding van het verzetswerk van Josef Albertus. Buurman Jan Kling komt poolshoogte nemen en wordt zonder omhaal neergeschoten en zwaargewond op straat achtergelaten. Jan, zijn dochter en Louis worden daarop naar Rossum gebracht, waar ze in de kelder van het gemeentehuis worden gevangengezet. De volgende ochtend, 24 september, worden vader en dochter Klingen en Louis Boelen naar de toegangsweg van Alem gebracht en daar op gewelddadige wijze vermoord. Jan is 59 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de rooms-katholieke begraafplaats in Zaltbommel. In februari 1945 zou Leo, jongere zoon van Jan, in het zicht van de bevrijding verdrinken tijdens het oversteken van de Waal.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Jan Klingen
1944Gearresteerd in Alem
Omgekomen in Alem
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingBiografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Meer over Jan Klingen:
Afbeelding van Jan Klingen
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Jan Klingen, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl