Johannes Marinus de VosOok bekend als: Johannes
Voerendaal, 1 december 1918 - Goes, 17 mei 1940Johannes wordt geboren op 1 december 1918 in Voerendaal en woont in Eindhoven. Als in de loop van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Johannes onder de wapenen geroepen bij de Koninklijke Marine, waar hij als matroos en vliegtuigmaker is ingedeeld bij de Marine Luchtvaartdienst. Begin mei 1940 is hij geplaatst op het marinevliegkamp in Veere. Op 10 mei valt het Duitse leger Nederland binnen en stort de landsverdediging binnen een aantal dagen in. Na de capitulatie op de 15e wordt alleen in Zeeland nog verzet geboden aan de Duitse opmars. In de loop van deze laatste gevechten raakt Johannes zwaargewond bij de aanval op het vliegkamp in Veere. Hij wordt naar Goes overgebracht, maar de geboden hulp mag niet meer baten. Op 17 mei 1940 bezwijkt hij daar aan zijn verwondingen. Johannes is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Johannes wordt geboren op 1 december 1918 in Voerendaal en woont in Eindhoven. Als in de loop van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Johannes onder de wapenen geroepen bij de Koninklijke Marine, waar hij als matroos en vliegtuigmaker is ingedeeld bij de Marine Luchtvaartdienst. Begin mei 1940 is hij geplaatst op het marinevliegkamp in Veere. Op 10 mei valt het Duitse leger Nederland binnen en stort de landsverdediging binnen een aantal dagen in. Na de capitulatie op de 15 e wordt alleen in Zeeland nog verzet geboden aan de Duitse opmars. In de loop van deze laatste gevechten raakt Johannes zwaargewond bij de aanval op het vliegkamp in Veere. Hij wordt naar Goes overgebracht, maar de geboden hulp mag niet meer baten. Op 17 mei 1940 bezwijkt hij daar aan zijn verwondingen. Johannes is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.
(Bron: Brabantse Gesneuvelden)
Hij is op 26-05-1940 begraven op de Sint Trudo begraafplaats in Eindhoven en in september 1975 is hij herbegraven op het Militair Ereveld De Grebbeberg in Rhenen.
Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.
Het leven tijdens de oorlog van Johannes Marinus de Vos
1940Omgekomen in Goes
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesDigitaal Monument Herinner U de namen
Stichting 18 September verzamelde namen van oorlogsslachtoffers in en uit Eindhoven.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Afbeelding van Johannes Marinus de Vos
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Johannes Marinus de Vos, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl