Johannes PostOok bekend als: Johannes van Setten, van der Zwaag, Hemke van der Zwaag
Hollandscheveld, 4 oktober 1906 - Overveen, 16 juli 1944Johannes was een handig zakenman met leiderschapskwaliteiten. In de oorlog liet hij zijn bedrijf in de steek en ging het verzet in. Op den duur kreeg hij een leidende rol, met name in de L.O./L.K.P. Ook werkte hij voor het illegale blad “Trouw” en zette hij zich verder in voor allerlei andere vormen van verzet: sabotage, hulp aan Joden (hij haalde o.a. veel Joodse kinderen uit Amsterdam naar Drenthe), overvallen (o.a. op het politiebureau in Den Haag, waar men een groot aantal revolvers buit maakte), falsificaties e.d. Op 16 juli 1943 werd hij in Apeldoorn voor de eerste keer gearresteerd, samen met zijn Joodse koerierster Thea, maar wist met hulp van een agent weer te ontsnappen. Na de mislukte overval op het Huis van Bewaring aan de Weteringschans te Amsterdam werd hij op 14 juli 1944 voor de tweede keer gearresteerd, nu in Amsterdam. Op 16 juli daaraanvolgend werd hij te Overveen, in de duinen bij Bloemendaal, gefusilleerd.
Bron: Vereniging Scouting Nederland
Johannes Post (Hollandscheveld, 4 oktober 1906 - Overveen, 16 juli 1944) was een verzetsdeelnemer. Hij was leider van de LKP Noord. Gaandeweg de bezetting werd hij steeds actiever in het gewapende verzet en was hij betrokken bij allerlei overvallen, zoals de overval op Drukkerij Hoitsema. Toen er steeds meer mensen in de omgeving werden opgepakt vertrok Post naar het westen van het land. Na een mislukte overval op de gevangenis aan de Weteringschans in Amsterdam werd Post gearresteerd en op 16 juli 1944 bij Overveen gefusilleerd.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Het leven tijdens de oorlog van Johannes Post
1943Opgepakt In Ugchelen
Gevangen In Politiebureau Apeldoorn
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Database WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Scouts in de Oorlog
In 2019 is het verhalenproject Scouting in de Oorlog gestart met het doel om 75 verhalen over scouts en de Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Eind 2023 bevatte het project een verzameling van 2750 verhalen en het wordt nog steeds aangevuld.
Aanbieder
Scouting NederlandGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingBiografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlVerzetskaarten Groninger Archieven/OVCG
Met behulp van interviews is veel informatie verzameld over Groningse verzetsmensen en vastgelegd op verzetskaarten. Deze bevatten de namen van ongeveer 6000 verzetsmensen, inclusief informatie over verzetsactiviteiten, contactpersonen, schuilnamen en informatie over arrestatie en gevangenschap.
Aanbieder
Het Oorlogs- en Verzetscentrum GroningenPersonen en gebeurtenissen
Stichting WO2Net verzamelt data op basis van aanvullingen van bezoekers van Oorlogsbronnen.nl, onderzoekers en eigen onderzoek.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
Meer over Johannes Post:
Afbeelding van Johannes Post
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Johannes Post, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl