Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Johannes Zandvliet
Ook bekend als: Jan

Rotterdam, 22 december 1918 - Budel, 5 september 1944

Jan wordt geboren op 22 december 1918 in Rotterdam als oudste in een gezin van negen zoons en drie dochters. Nadat hij in Rotterdam zijn school heeft doorgelopen, wordt hij vlak voor het uitbreken van de oorlog als dienstplichtige opgeroepen. Hij meldt zich hij de cavalerie en wordt in Leiden opgeleid. Als vanwege de toenemende oorlogsdreiging de algehele mobilisatie in Nederland wordt afgekondigd, wordt Jan in Opheusden gelegerd, in de buurt van de Grebbelinie. Daar wordt hij ingezet voor het verplaatsen van mobiele geschutstukken en het transport van munitie. Eenmaal belandt Jan na de Duitse inval op 10 mei 1940 in een gevaarlijke situatie, als hij beladen met munitie in een wagen over een open dijk richting het front rijdt en zwaar onder vuur wordt genomen. Enkele weken na de capitulatie solliciteert hij bij de marechaussee, waar hij als wachtmeester achtereenvolgens in Swalmen, Best en Budel-Dorplein wordt gestationeerd. In Budel is Jan gestationeerd bij grenspost ‘De Kempen’. Woede en wraakzucht om het Duitse bombardement op zijn thuisstad Rotterdam hebben Jan bewogen om actieve rol te spelen in het verzet van Budel-Dorplein en omgeving. Hij is lid van Belgische Witte Brigade en van de plaatselijke verzetsgroep. Daarin zitten behalve Jan ook Kees Kappers, de gebroeders Leo en Martin Looijmans, Antoon van der Putten en Theo Stevens. Jan is zwijgzaam en gaat voorzichtig te werk, maar weet niettemin verschillende sabotageacties te ondernemen. Samen met zijn verloofde Marie Bulthuis uit Assen, ook in het verzet actief, doen ze zich voor als een verliefd stelletje, terwijl ze stiekem en onder het oog van de Duitsers tekeningen maken van sluis 16 bij Weert. In de nacht van 25 op 26 augustus 1944 wordt deze op basis van hun verzamelde inlichtingen onklaar gemaakt. Op 5 september 1944, ‘Dolle Dinsdag’, laat de sabotageploeg een Duitse trein met SS’ers ontsporen bij Dorplein. Vier van de zes verzetsplegers, onder wie Jan, zijn bij de actie aanwezig en verstoppen zich in het riet van het Ringselven. Ze worden echter ontdekt en ter plaatse door de SS’ers gemarteld, geslagen en uiteindelijk doodgeschoten. Jan is 25 jaar geworden. Later die dag worden de gebroeders Looijmans opgepakt en naar de ontspoorde trein gebracht. Ook zij worden na langdurige martelingen geëxecuteerd en bij de spoorbaan achtergelaten. De verzetsgroep wordt na de oorlog gezamenlijk begraven op de erebegraafplaats in Budel-Dorplein.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Woonplaats (tijdens de oorlog)
Thema’s
Beroep (tijdens de oorlog)Marechaussee, Wachtmeester der Rijkspolitie, lid verzet
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Johannes Zandvliet

1944
5 september 1944

Gearresteerd in Dorplein/Ringselven

5 september 1944

Omgekomen in Budel

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden
  • Database WO2 Documentatiegroep 40-45

    De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Documentatiegroep 40-45
  • placeholder
    placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

Afbeelding van Johannes Zandvliet

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Johannes Zandvliet, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards