Kurt Vogel
Mönchengladbach, 3 juli 1899 - Sobibor, 23 april 1943Kurt Vogel wordt op 3 juli 1899 in Mönchengladbach, Duitsland geboren. Zijn ouders zijn Bernhard Vogel en Auguste Bier.
Gertrud Loewenstein wordt op 7 augustus 1904 in Hagen geboren. Haar ouders zijn Moritz Loewenstein en Margarete Weyl.
Uit het huwelijk van Kurt en Gertrud wordt op 23 februari 1932 een dochter geboren: Ellen-Marie. Het gezin woont in de Schillerstrasse 63 in Mönchengladbach.
Op 6 april 1937 vluchten Kurt en Gertrud met hun toen vijfjarige dochter Ellen-Marie naar Nederland. Ze vestigen zich in Eindhoven. Kurt is gepromoveerd en werkt als koopman.
In de oorlog heeft het gezin, waarschijnlijk afzonderlijk van elkaar, enige tijd ondergedoken gezeten. Bekend is dat Gertrud wordt opgepakt en op 4 augustus 1942 in Westerbork aankomt. Op 7 augustus 1942 wordt zij naar Auschwitz gedeporteerd. Daar is Gertrud Vogel-Loewenstein op 30 september 1942 vermoord.
Kurt Vogel komt op 13 april 1943 in Westerbork aan. Een week later, op 20 april 1943, wordt hij naar Sobibor gedeporteerd. Daar is Kurt Vogel op 23 april 1943 vermoord.
Hun dochter, Ellen-Marie Vogel, is aan het begin van de oorlog opgenomen in het pensionaat Catharinaberg in Oisterwijk. Later zit zij ondergedoken in de St. Maartenskliniek in Nijmegen. Zij heeft de oorlog overleefd en is in 2011 in Nijmegen overleden.
In Mönchengladbach is een ook Stolperstein voor hem geplaatst.
Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.
Het leven tijdens de oorlog van Kurt Vogel
1943
Gevangen in Kamp Westerbork
Getransporteerd naar Sobibor
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Joodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesDigitaal Monument Herinner U de namen
Stichting 18 September verzamelde namen van oorlogsslachtoffers in en uit Eindhoven.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberStruikelstenengids
Stichting 18 September maakt de fysieke Stolpersteine digitaal toegankelijk. Ze zijn in een database gezet en worden vanuit daar gekoppeld aan de personen op Oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Familie
Afbeelding van Kurt Vogel
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Kurt Vogel, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl