Maria Catharina Laurentia van den Broek
Eindhoven, 16 februari 1936 - Eindhoven, 12 oktober 1944Op 12 oktober vielen er splinterbommen op Stratum, hierbij vielen 10 doden.
Mogelijkscenario opgetekend door Gerrit Moonen :
De hoofdkwartieren van Veldmaarschalk Montgomery en Prins Bernard (de Engelse en Nederlandse troepen) waren gevestigd in Eindhoven. Om de troepen te bezoeken en te ondersteunen bezocht de Engelse Koning George VI het frontgebied. Aangezien er in Eindhoven een vliegveld was en dicht bij het front lag verbleef koning Edward VI enkele dagen in Eindhoven. De Engelse Koning heeft, zo lijkt het althans, op 12 oktober 1944 op de Aalsterweg gereden c.q. het tijdelijke kampement op het Gerardusplein incognito bezocht. Mogelijk dat dit voor de Duitsers reden was om het gebied te bombarderen in een poging de Koning te treffen. En zo geschiedde op die namiddag waren er in de buurt 12 doden te betreuren waaronder drie kinderen uit de Primulastraat.
Omdat een dergelijke aanslag het moraal van de soldaten niet zou versterken was dit natuurlijk absoluut geen goede propaganda en is dit zeer waarschijnlijk reden geweest om dit dood te zwijgen en niet te vermelden in de kranten. Vandaar dat dit bombardement als ‘Het Vergeten Bombardement’ is getypeerd.
Bij de 70-jarige bevrijding van Eindhoven is als een vorm van eerbetoon aan vrijheid-gelijkheid-broederschap het theaterstuk ‘Het vergeten bombardement’ opgevoerd op het Gerardusplein. Dit theaterstuk, mede gebaseerd op de verhalen uit de Primulastraat, werd vorm gegeven door bewonerscollectief ‘Het Dwaaltheater’, te vinden op YouTube en een goed voorbeeld van ‘Samen kan er meer’ in de Gerardusbuurt.
(Bron: Renate Bouwens)
Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.
Het leven tijdens de oorlog van Maria Catharina Laurentia van den Broek
1944Omgekomen in Eindhoven
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Digitaal Monument Herinner U de namen
Het Digitaal Monument "Herinner U de Namen" is een project van de Stichting 18 September, ter ere van de oorlogsslachtoffers uit Eindhoven en omgeving die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit monument heeft als doel de namen en verhalen van deze slachtoffers te bewaren en te eren door hun gegevens digitaal vast te leggen. Op de website zijn uitgebreide profielen te vinden die persoonlijke informatie en, indien beschikbaar, korte biografieën van de slachtoffers bevatten. De gemeenschap wordt aangemoedigd bij te dragen met verhalen, foto's en aanvullende informatie om het digitale archief te verrijken en de herinnering levend te houden voor toekomstige generaties.
Aanbieder
Stichting 18 September
Afbeelding van Maria Catharina Laurentia van den Broek
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Maria Catharina Laurentia van den Broek, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl