Martinus Johannes George NijkampOok bekend als: Tiem Nijkamp, Tiem
Loosduinen, 23 juni 1897 - Neuengamme, 23 januari 1943Tiem wordt geboren op 23 juni 1897 in Loosduinen en woont in Breda. Sinds de late jaren dertig werkt hij daar als journalist en juridisch specialist bij de redactie van De Bredasche Courant, een baan die hij combineert met correspondentieschappen van diverse landelijke bladen. Vermoedelijk is hij vanwege de scheiding met zijn eerste vrouw naar Noord-Brabant verhuisd. In Breda hertrouwt hij eind 1933 met Miep den Hollander, met wie hij een dochter heeft. Ten tijde van de Duitse bezetting wordt hij benaderd door schrijver en journalist Jan Campert, een kennis van zijn vader, om samen joodse vluchtelingen over de Belgische grens te brengen. Tiem en Jan worden in juni 1942 echter door de Duitsers aangehouden in café-restaurant Den Engel in Baarle-Nassau en voor verhoor vastgezet in het gebouw van de KMA in Breda. Via kamp Amersfoort worden ze met 38 andere Nederlandse gevangenen op de trein gezet naar het station van Bergedorf bij Hamburg. Als ze daar op 1 december 1942 aankomen, leggen ze de laatste acht kilometer te voet af naar hun eindbestemming: concentratiekamp Neuengamme. Daar worden de gevangenen onder erbarmelijke omstandigheden aan het werk gezet voor de oorlogsindustrie en in de kleiputten. Vooral in de wintermaanden vallen dagelijks veel slachtoffers door onderkoeling en uitputting. Ondertussen is de voedsel nauwelijks toereikend en schieten hygiëne en medische zorg schromelijk tekort. Voor Tiem worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Op 23 januari 1943 bezwijkt hij in Neuengamme aan een longontsteking, veroorzaakt door de slechte leefomstandigheden in het kamp. Martinus is 45 jaar geworden. Zijn kameraad Jan is hem op de 12e van die maand voorgegaan, onder dezelfde omstandigheden bezweken aan een borstvliesontsteking.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Martinus Johannes George Nijkamp (Loosduinen, 23 juni 1897 - Neuengamme, 23 januari 1943) was een journalist, die onder andere actief was voor de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Na benaderd te zijn door schrijver en journalist Jan Remco Theodoor (Jan) Campert ging hij helpen om Joodse vluchtelingen de Belgische grens over te zetten, tot hij samen met Campert in juni 1943 in de omgeving van Baarle-Nassau werd gearresteerd. Via interneringen in Breda, (vermoedelijk) Kamp Haaren, Kamp Amersfoort en (vermoedelijk) Buchenwald, kwam Nijkamp in Kamp Neuengamme om het leven.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Het leven tijdens de oorlog van Martinus Johannes George Nijkamp
1942Gearresteerd in Baarle-Nassau/grens

Gevangen in Kamp Amersfoort
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Namenlijst Kamp Amersfoort
Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Aanbieder
Nationaal Monument Kamp AmersfoortBiografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlCollectie Rode Kruiskaarten
De verzameling Rode Kruiskaarten komt voort uit het kaartsysteem dat het Rode Kruis gebruikte om gegevens over vermiste personen bij te houden. De bijna 11.000 kaarten waarop een overlijden en/of een plaats van begraven staat vermeld, zijn in de jaren zestig overgedragen aan het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis. Deze kaarten zijn met vrijwilligers gecrowdsourced en daarna aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
CBG|Centrum voor familiegeschiedenisIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenCollectie Arbeidsinzet (toegang 2.19.323) van het Nederlandse Rode Kruis
In deze collectie zitten personen die in het kader van de arbeidsinzet gedwongen of vrijwillig in Duitsland werkten, maar ook mannen, vrouwen en kinderen die om een andere reden tijdens of vlak na de oorlog in Duitsland waren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om concentratiekampgevangenen, maar ook collaborateurs.
Aanbieder
Nationaal ArchiefDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Collectie Rode Kruiskaarten
De verzameling Rode Kruiskaarten komt voort uit het kaartsysteem dat het Rode Kruis gebruikte om gegevens over vermiste personen bij te houden. De bijna 11.000 kaarten waarop een overlijden en/of een plaats van begraven staat vermeld, zijn in de jaren zestig overgedragen aan het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis. Deze kaarten zijn met vrijwilligers gecrowdsourced en daarna aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
CBG|Centrum voor familiegeschiedenisCollectie Duitse Overlijdensakten
Duitse overlijdensakten zijn afschriften van akte van overlijdens van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen of vrijwillig in Duitsland verbleven. Na de oorlog hebben Duitse gemeenteambtenaren deze afschriften opgesteld in opdracht van de geallieerden. Naast persoonsgegevens is soms ook informatie over beroep, religie en doodsoorzaak te vinden.
Aanbieder
CBG|Centrum voor familiegeschiedenisGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesDigitaal Monument Kamp Neuengamme
De Stichting Vriendenkring Neuengamme heeft in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting een digitaal namenmonument gemaakt voor de Nederlandse slachtoffers van Kamp Neuengamme en de bijbehorende buitenkampen.
Aanbieder
Stichting Vriendenkring NeuengammeGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Afbeelding van Martinus Johannes George Nijkamp
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Martinus Johannes George Nijkamp, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl