Matheus Josephus Leonard van HoutOok bekend als: Tjeu
Woensel, 21 mei 1916 - Cham, 25 mei 1945Tjeu wordt geboren op 21 mei 1916 in Woensel en woont in Eindhoven, waar hij werkt als magazijnbediende. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet en wordt daarvoor uiteindelijk gearresteerd. Wegens gebrek aan bewijs wordt Tjeu weer vrijgelaten en thuis in Eindhoven door buurtgenoten met een bloemenzee onthaald. Een paar dagen later slaat de vreugde om in wanhoop, als Tjeu opnieuw wordt gearresteerd en gedeporteerd naar de Duitsland. Daar wordt hij tot het einde van de oorlog vastgehouden in de strafgevangenis in het Beierse Cham. Tjeu maakt zijn bevrijding door de Amerikanen in mei 1945 nog mee, maar de ontberingen van zijn gevangenschap hebben hem fataal uitgeput. Hij overlijdt op 25 mei 1945, op 29-jarige leeftijd. Tjeu is begraven op het Nederlands ereveld in Frankfurt am Main.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Tjeu wordt geboren op 21 mei 1916 in Woensel en woont in Eindhoven, waar hij werkt als magazijnbediende. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet en wordt daarvoor uiteindelijk gearresteerd. Wegens gebrek aan bewijs wordt Tjeu weer vrijgelaten en thuis in Eindhoven door buurtgenoten met een bloemenzee onthaald. Een paar dagen later slaat de vreugde om in wanhoop, als Tjeu opnieuw wordt gearresteerd en gedeporteerd naar de Duitsland. Daar wordt hij tot het einde van de oorlog vastgehouden in de strafgevangenis in het Beierse Cham. Tjeu maakt zijn bevrijding door de Amerikanen in mei 1945 nog mee, maar de ontberingen van zijn gevangenschap hebben hem fataal uitgeput. Hij overlijdt op 25 mei 1945, op 29-jarige leeftijd. Tjeu is begraven op het Nederlands ereveld in Frankfurt am Main.
(Bron: Brabants Gesneuvelden)
Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.
Het leven tijdens de oorlog van Matheus Josephus Leonard van Hout
1944
Gevangen in Kamp Vught

Gevangen in Sachsenhausen
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Collectie Arbeidsinzet (toegang 2.19.323) van het Nederlandse Rode Kruis
In deze collectie zitten personen die in het kader van de arbeidsinzet gedwongen of vrijwillig in Duitsland werkten, maar ook mannen, vrouwen en kinderen die om een andere reden tijdens of vlak na de oorlog in Duitsland waren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om concentratiekampgevangenen, maar ook collaborateurs.
Aanbieder
Nationaal ArchiefDiete Oudesluijs, 'Sachsenhausers, Sterker dan de Dood' (2021, Aspekt)
Onderzoeker Diete Oudesluijs schreef een boek over Kamp Sachsenhaus. De persoonsdata die uit dit onderzoek voortkwam is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
Stichting HolländereiGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenDigitaal Monument Herinner U de namen
Het Digitaal Monument "Herinner U de Namen" is een project van de Stichting 18 September, ter ere van de oorlogsslachtoffers uit Eindhoven en omgeving die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit monument heeft als doel de namen en verhalen van deze slachtoffers te bewaren en te eren door hun gegevens digitaal vast te leggen. Op de website zijn uitgebreide profielen te vinden die persoonlijke informatie en, indien beschikbaar, korte biografieën van de slachtoffers bevatten. De gemeenschap wordt aangemoedigd bij te dragen met verhalen, foto's en aanvullende informatie om het digitale archief te verrijken en de herinnering levend te houden voor toekomstige generaties.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesAdministratie Kamp Vught
Kampadministratie van Kamp Vught uit de collectie van Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesKamp Vught Cartotheek
De kaartjes uit de originele cartotheek van Kamp Vught zijn bewaard gebleven. Deze zijn in een crowdsource project getranscribeerd. Vanwege privacy problemen mogen de kaartjes zelf niet getoond worden, omdat daar mogelijk nog levende kinderen zijn vermeld.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
Afbeelding van Matheus Josephus Leonard van Hout
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Matheus Josephus Leonard van Hout, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl