Mozes Klerk
Amsterdam, 22 november 1867 - Sobibor, 16 april 1943Mozes Klerk is op 22 november 1867 geboren in Amsterdam. Hij trouwt op 32 jarige leeftijd met de Eindhovense Julia Andriesse. Het echtpaar woont in Amsterdam en krijgen een zoon Levie. Levie is amper een half jaar oud als Julia sterft. Zeven maanden later wordt Mozes voor de tweede keer in korte lijd getroffen door een groot verlies: op 14 oktober 1902, een paar dagen voor zijn eerste verjaardag, sterft Levie.
Mozes hertrouwt op 28 juni 1905 met Jeanette Andriesse, de zes jaar oudere zus van Julia. Jeanette, geboren op 28 mei 1866 in Eindhoven. Ze is de oudste dochter van Nathan Andriesse en Cina de Jongh.
Mozes en Jeanette vestigen zich in Eindhoven, aan de Kleine Berg 19. Daar runnen ze een kruidenierszaak.
In 1906 wordt er een zoon geboren: Nathan. Drie jaar later, Jeanette is dan al bijna 43, ziet nog een zoon het levenslicht. Ze noemen hem Levie. Levie overlijdt in 1927.
In 1943 moet de winkel als joodse onderneming gesloten worden. Niet veel later worden Mozes en Jeanette Klerk gedwongen alles achter zich te laten.
Op 9 april 1943 komen ze in Westerbork aan. Vier dagen later, op 13 april, volgt de deportatie naar Sobibor. Op 16 april, direct na aankomst in Sobibor, worden Mozes en Jeanette vermoord.
Hun zoon Nathan overleeft de oorlog. Hij bouwt samen met zijn vrouw Sophia de Vries een nieuw bestaan op in de Verenigde Staten.
Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.
Het leven tijdens de oorlog van Mozes Klerk
1943
Gevangen in Kamp Westerbork
Getransporteerd naar Sobibor
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Joodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesDigitaal Monument Herinner U de namen
Stichting 18 September verzamelde namen van oorlogsslachtoffers in en uit Eindhoven.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberStruikelstenengids
Stichting 18 September maakt de fysieke Stolpersteine digitaal toegankelijk. Ze zijn in een database gezet en worden vanuit daar gekoppeld aan de personen op Oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Familie
Afbeelding van Mozes Klerk
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Mozes Klerk, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl