Peter Hendrik van VeenOok bekend als: Peter
Naarden, 19 oktober 1908 - Sachsenhausen, 3 mei 1942Peter wordt geboren op 19 oktober 1908 in Naarden. Met zijn vrouw Dirkje Peet woont hij in Bergen op Zoom en is tot de Duitse bezettingsjaren beroepsofficier van het KNIL. Hij geldt tijdens de Duitse bezetting als een van de grondleggers van de Ordedienst (OD). In het voorjaar van 1941 wordt hij gearresteerd en tot april 1942 gevangengehouden in de gevangenis van Scheveningen, het zogenaamde ‘Oranjehotel’. Samen met 85 leden van de OD, de Mekel-groep uit Delft, de Schoemaker-groep en 13 beroepsmilitairen wordt hij veroordeeld in het Proces der 72, dat van eind maart tot 3 april 1942 in hotel De Witte op de Amersfoortse Berg wordt gevoerd door de Sicherheitsdienst (SD). Het proces wordt getypeerd door scheldtirades van de rechters, zeer geringe juridische steun voor de aangeklaagden en eindigt met de doodstraf voor 72 van de veroordeelden. Ook Peter krijgt na afloop de zwaarste straf opgelegd. Voor de duur van het proces heeft Peter vermoedelijk in kamp Amersfoort gezeten. Na afloop wordt hij met de 72 overgebracht naar de Wehrmacht-gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht. Daar worden 9 vonnissen omgezet in levenslange tuchtstraf; van de overige 63, onder wie dat van Peter, wordt de doodstraf bekrachtigd. Per trein wordt hij daarna met de veroordeelden naar concentratiekamp Sachsenhausen in Oranienburg vervoerd, waar hij op 3 mei 1942 wordt geëxecuteerd. Peter is 33 jaar geworden.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Peter Hendrik van Veen
1941
Gevangen in Kamp Amersfoort
Gearresteerd in Blaricum
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesCollectie Duitse Overlijdensakten
Duitse overlijdensakten zijn afschriften van akte van overlijdens van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen of vrijwillig in Duitsland verbleven. Na de oorlog hebben Duitse gemeenteambtenaren deze afschriften opgesteld in opdracht van de geallieerden. Naast persoonsgegevens is soms ook informatie over beroep, religie en doodsoorzaak te vinden.
Aanbieder
CBG|Centrum voor familiegeschiedenisDiete Oudesluijs, 'Sachsenhausers, Sterker dan de Dood' (2021, Aspekt)
Onderzoeker Diete Oudesluijs schreef een boek over Kamp Sachsenhaus. De persoonsdata die uit dit onderzoek voortkwam is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
Stichting HolländereiIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenNamenlijst Kamp Amersfoort
Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Aanbieder
Nationaal Monument Kamp AmersfoortDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingNamenregister Het Oranjehotel
In het Digitale Namenregister Oranjehotel verzamelt Nationaal Monument Oranjehotel de namen en gegevens van mensen die tussen 1940-1945 in de Scheveningse gevangenis hebben gezeten.
Aanbieder
Nationaal Monument Oranjehotel
Afbeelding van Peter Hendrik van Veen
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Peter Hendrik van Veen, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl