Pieter Christiaan ColthoffOok bekend als: v.Sandick, Pieter
's-Hertogenbosch, 7 september 1883 - Wassenaar, Waalsdorpervlakte, 28 oktober 1944Pieter wordt op 7 september 1883 geboren in ’s-Hertogenbosch als jongste van de drie kinderen en enige zoon van generaal-majoor Pieter Colthoff senior – van het patriciërsgeslacht Colthoff – en Pieternella van Male. Net als zijn vader gaat Pieter in militaire dienst en maakt carrière bij het KNIL in Nederlands-Indië, waar hij de rang van kolonel bij de cavalerie behaalt. Daar is hij ook aangesteld als stafchef van de Opbouwdienst. Pieter is tweemaal getrouwd en tweemaal gescheiden; de eerste keer met Margaretha van Soest uit Poerwokerto en de tweede maal met Aleida Dom uit Pekalongan. Uit het eerste huwelijk heeft Pieter twee kinderen en uit het tweede huwelijk drie kinderen. Zijn kinderen blijven allemaal bij hun moeders in Nederlands-Indië wonen; Pieter keer terug naar Nederland en vestigt zich uiteindelijk in Zeist. Tegen de tijd dat de Duitsers Nederland op 10 mei 1940 binnenvallen, is Pieter inmiddels buiten dienst. Na de capitulatie sluit hij zich echter aan bij de Haagse afdeling van de Ordedienst (OD), een illegale organisatie van veelal militairen, docenten, intellectuelen en ambtenaren die trouw zijn gebleven aan het Nederlandse gezag. Als de geallieerde troepenmacht vanaf de zomer van 1944 Nederland nadert, zetten zij zich in voor de ordehandhaving in het land bij de verdrijving van de Duitsers. Pieter wordt bij de in deze tijd opgerichte Binnenlandse Strijdkrachten aangesteld als gewestelijk commandant. Op 12 oktober 1944 wordt Pieter echter gearresteerd en vastgezet in de gevangenis in Scheveningen, het zogenaamde ‘Oranjehotel’. Vandaaruit wordt hij op 28 oktober naar de Waalsdorpervlakte bij Wassenaar gebracht en vanwege zijn verzetsactiviteiten gefusilleerd. Pieter is 61 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen. De kinderen uit zijn eerste huwelijk met Margaretha zijn slachtoffer geworden van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië. Zijn oudste zoon Pieter Jan, ingenieur bij de Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij in Nederlands-Indië, is op 7 maart 1942 verdronken bij het zinken van het troepentransportschip S.S. Poelau Bras. Schoonzoon Eduard Abendanon uit Amsterdam, getrouwd met zijn oudste dochter Mary, kwam op 18 september 1944 om het leven bij de scheepsramp met de Junyo Maru.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Pieter Christiaan Colthoff
1944Gearresteerd in Den Haag/Regentesselaan 78
Omgekomen op de Waalsdorpervlakte (zh, Wassenaar)
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingNamenregister Het Oranjehotel
In het Digitale Namenregister Oranjehotel verzamelt Nationaal Monument Oranjehotel de namen en gegevens van mensen die tussen 1940-1945 in de Scheveningse gevangenis hebben gezeten.
Aanbieder
Nationaal Monument OranjehotelDoodenboeken 1940-1945 van de Stichting Oranjehotel
Stichting Oranjehotel heeft vier dodenboeken gemaakt, fotoboeken met portretten van ongeveer 750 omgekomen gevangenen. Deze gevangenen zijn gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte of omgekomen in een concentratiekamp.
Aanbieder
Nationaal Archief
Afbeelding van Pieter Christiaan Colthoff
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Pieter Christiaan Colthoff, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl