Rosa Sara Wachner-Aron
Saarwellingen, 14 april 1880 - Auschwitz, 8 april 1944Heinrich Wachner, geboren in Gemünden, Duitsland, is veehandelaar van beroep. Hij trouwt met Rosa Aron, geboren op 14 april 1889 in Saarwellingen, Duitsland.
Het echtpaar woont hier samen met hun twee volwassen kinderen, Max en Erich. Max, geboren in 1908, en Erich, geboren in 1912. Ze zijn allebei koopman.
Het hele gezin is in 1940 vanuit Duitsland naar Nederland gevlucht en via Roermond op 26 februari 1940 in Eindhoven aangekomen.
Rosa Wachner-Aron arriveert op 27 maart 1944 in Westerbork en wordt op 5 april naar Auschwitz gedeporteerd. Daar is zij direct bij aankomst op 8 april 1944 vermoord.
Heinrich Wachner en zijn zoons Max en Erich hebben de oorlog overleefd.
Rosa Sara Wachner-Aron was samen Ester Hogentoren-Rodrigues en haar zus Gracia Teeboom-Rodrigues ondergedoken bij politieman Willem van Hees aan de Locomotiefstraat 35 in Eindhoven.
In de nacht van 21 op 22 maart 1944 doet de SD een inval in de woning, de Eindhovense SDer Weber deed de inval.
Naast Rosa werden bij deze inval ook de zussen Rodrigues opgepakt.
Ze werden allen vast gehouden op het politiebureau, na enkele dagen werden de joodse dames naar Westerbork gezonden en vervolgens naar Auschwitz, alwaar zij werden vermoord.
Willem van Hees werd tijdens zijn verhoor zo mishandeld dat hij opgenomen werd in het ziekenhuis in Eindhoven. Hij verbleef hier tot na de bevrijding van Eindhoven. Pas jaren later, na de oorlog, is Willem weer kunnen gaan werken.
Later bleek dat de Amsterdamse Henriëtte Zuur-Van Dongen hen had verraden. Zij noemde zichzelf Blonde Jet of Jetty Zuur. Deze verraadster was uiteindelijk verantwoordelijk voor de dood van diverse slachtoffers in Eindhoven, waaronder minimaal vijf dodelijke joodse slachtoffers en 3 Eindhovense politie agenten.
Een uitgebreid verhaal van Blonde Jet staat op een pagina van Jan de Waal.
Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.
Het leven tijdens de oorlog van Rosa Sara Wachner-Aron
1944Omgekomen in Auschwitz
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingDigitaal Monument Herinner U de namen
Stichting 18 September verzamelde namen van oorlogsslachtoffers in en uit Eindhoven.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentJoodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesStruikelstenengids
Stichting 18 September maakt de fysieke Stolpersteine digitaal toegankelijk. Ze zijn in een database gezet en worden vanuit daar gekoppeld aan de personen op Oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Afbeelding van Rosa Sara Wachner-Aron
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Rosa Sara Wachner-Aron, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl