Rosey PoolOok bekend als: Rosa Eva Pool
Amsterdam, 7 mei 1905 - Londen, 29 september 1971Rosey Pool (Amsterdam, 7 mei 1905 - Londen, 29 september 1971) was een schrijver, dichter, docent, vertaler en een verzetsdeelnemer. Ze gaf Engelse les aan het Joods Lyceum in Amsterdam en aan Joodse vluchtelingen in het Lloyd Hotel en Tehuis Oosteinde. Eind jaren dertig raakte Pool betrokken bij de Duits-Joodse verzetsgroep Van Dien. Tijdens een razzia in mei 1943 werd ze opgepakt en naar Kamp Westerbork vervoerd. Met hulp van de verzetsgroep Van Dien kreeg ze een ontheffing om het kamp te verlaten, om boeken te verkopen. Ze dook onder bij verre familie in Baarn en schreef daar verzetsgedichten. Na de oorlog, in 1948 vertrok Rosey Pool naar Londen waar ze ging samenwonen met haar vriendin Ursel 'Isa' Isenburg.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Rosa Eva Pool speelde, als lid van Van Dien, de volgende rol(len) in het verzet: Smokkelen Joodse Kinderen en Hulp aan onderduikers. De volgende korte omschrijving van het verzetswerk is bekend: In Amsterdam geeft Rosey Pool Engelse les, onder andere aan Joodse vluchtelingen in het Lloyd Hotel. Zij beweegt zich in kunstenaarskringen en ontmoet onder andere Willem Sandberg en Chaja Goldstein. In de Tweede Wereldoorlog geeft zij les aan het Joods Lyceum in Amsterdam (Anne Frank is een van haar leerlingen). Eind jaren dertig raakt Pool betrokken bij de Duits-Joodse verzetsgroep Van Dien, die zich rondom Tehuis Oosteinde vormt. Bekende leden van deze groep zijn Milo Anstadt, Werner Stertzenbach en Susanne Heynemann. Zij brengen tientallen kinderen in veiligheid, door onderduikplekken te regelen en door kinderen uit Westerbork te smokkelen. In september 1943 weet zij zelf, met hulp van deze verzetsgroep, te ontsnappen uit Westerbork. Zij duikt onder op de Sophialaan 29 in Baarn, en schrijft verzetspoëzie. Bijna haar gehele familie overleeft de oorlog niet: haar ouders en broer worden vermoord in Sobibór.
. Bronvermelding: Noord-Hollands Archief: Lijst van Vrouwen in verzet.
Rosey Pool was in 1941-'42 lerares Engels aan het Joods Lyceum, waar Anne Frank op school zat. Ze trouwde in 1932 in Berlijn met B.F. Kramer. Het huwelijk werd in 1935 weer ontbonden. Begin 1939 kwam ze vanuit Berlijn naar Amsterdam, waar zij Engelse les gaf aan Duits-Joodse immigranten. Volgens Otto Frank had Edith Engelse les van haar. In de herfst van 1941 nam ze zitting in een commissie die richtlijnen opstelde voor talenonderricht op Joodse scholen. Volgens een van haar oud-leerlingen sprak Rosey Pool 'verschrikkelijk' Engels. Ze werkte rond 1950 aan een Engelse vertaling van Het Achterhuis. Otto Frank meende dat ze 'the right feeling voor Anne had, 'but I cannot judge her English qualities'. Het resultaat werd echter onvoldoende bevonden. Documenten met betrekking tot haar werk als cultureel antropoloog berusten bij de universiteit van Sussex in Brighton. Bron persoonsgegevens. Adressen: Berlijn; Nieuwe Prinsengracht 120hs ('39), Geleenstraat 11 III '45), Paletstraat 14hs ('45), London ('50).
Bron: https://research.annefrank.org/nl/personen/c132f0b5-d047-4fb3-b7a1-e8a5490cc4f4/
Het leven tijdens de oorlog van Rosey Pool
1943
Gevangen in Kamp Westerbork

Gevangen in Kamp Westerbork
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Anne Frank Kennisbank
De Anne Frank Kennisbank bevat informatie over Anne Frank, haar familie, de andere onderduikers, onderduikgevers en andere personen uit haar omgeving.
Aanbieder
Anne Frank StichtingPersonen en gebeurtenissen
Stichting WO2Net verzamelt data op basis van aanvullingen van bezoekers van Oorlogsbronnen.nl, onderzoekers en eigen onderzoek.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Lijst van Vrouwen in Verzet
Het Noord-Hollands Archief deed onderzoek naar verzetsvrouw en publiceerde een lijst van Noord-Hollandse verzetsvrouwen. Deze lijst is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
Noord-Hollands ArchiefBiografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlJoodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Afbeelding van Rosey Pool
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Rosey Pool, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl