Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Theodorus Hermsen

Amersfoort, 1 april 1922 - Neuengamme, 18 april 1945

Theodorus Hermsen werd geboren op 1 april 1922 in Amersfoort. Hij was ambtenaar op het Gewestelijk Arbeidsbureau en vervalste zogenaamde Ausweisen. Toen deze activiteiten in de gaten begonnen te lopen, moest hij eind 1944 onderduiken op boerderij ‘Het Kwade Gat’ van boer Burgsteden in Achterveld. Op 29 december 1944 reed een Duitse vrachtwagen, beladen met een aantal gevangenen het erf op. Een Duitser sprong van de wagen en begon met zijn geweerkolf op de deur te bonken. Toen Burgsteden open deed werd hij zonder pardon doodgeschoten. Zijn zoon Jan, die toesnelde met een greep in zijn hand, werd eveneens ter plekke doodgeschoten. Hermsen werd gevangengenomen en weggevoerd naar Wöbbelin. Hij overleed op 18 april 1945 in Kamp Reiherhorst, bij Ludwigslust, een buitenkamp van Wöbbelin en Neuengamme. Zijn kampnummer was 70944.

Bron: Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort

Woonplaats (tijdens de oorlog)

Het leven tijdens de oorlog van Theodorus Hermsen

1944
29 december 1944

Gearresteerd in Amersfoort ?

2 februari 1945

Getransporteerd naar Neuengamme

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • placeholder

    Collectie Duitse Overlijdensakten

    Duitse overlijdensakten zijn afschriften van akte van overlijdens van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen of vrijwillig in Duitsland verbleven. Na de oorlog hebben Duitse gemeenteambtenaren deze afschriften opgesteld in opdracht van de geallieerden. Naast persoonsgegevens is soms ook informatie over beroep, religie en doodsoorzaak te vinden.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    CBG|Centrum voor familiegeschiedenis
  • Digitaal Monument Kamp Neuengamme

    De Stichting Vriendenkring Neuengamme heeft in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting een digitaal namenmonument gemaakt voor de Nederlandse slachtoffers van Kamp Neuengamme en de bijbehorende buitenkampen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting Vriendenkring Neuengamme
  • Slachtofferlijst Herdenkingsstenen Amersfoort

    Herdenkingsstenen in Amersfoort zijn gedenktekens bij woningen van medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn. Er worden herdenkingsstenen onthuld voor Joden en verzetsstrijders, waarvan een aantal ook schuilplaatsverlener en/of politieke gevangene is geweest.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort
  • Nederlandse Dwangarbeiders

    Onderzoek van Dr. Reinoutje Kaas naar Nederlandse gevangenen.

  • Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • placeholder

    Collectie Arbeidsinzet (toegang 2.19.323) van het Nederlandse Rode Kruis

    In deze collectie zitten personen die in het kader van de arbeidsinzet gedwongen of vrijwillig in Duitsland werkten, maar ook mannen, vrouwen en kinderen die om een andere reden tijdens of vlak na de oorlog in Duitsland waren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om concentratiekampgevangenen, maar ook collaborateurs.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Nationaal Archief

Afbeelding van Theodorus Hermsen

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Theodorus Hermsen, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards