Wubbo SikkemaOok bekend als: Wim
Groningen, 20 mei 1923 - Wöbbelin, 11 maart 1945Wubbo Sikkema is geboren op 20 mei 1923 te Groningen. Hij is ambtenaar bij het Ministerie van Financiën en woonde in Amersfoort bij zijn verloofde, in de Koesteeg. Wubbo is zo onfortuinlijk om twee maal gearresteerd te worden, voor het verspreiden van illegale lectuur en het ontduiken van de Arbeidsinzet. Na zijn eerste arrest verblijft hij in Kamp Amersfoort met nummer 6512. Op 30 maart 1944 gaat hij op transport naar Arbeitsamt Moers. Op het station weet hij, met hulp van Amersfoortse verzetslieden, aan het transport te ontkomen door zich te vermommen. Onder de schuilnaam Wim Fokkens neemt hij daarna deel aan het verzet. Hij duikt onder op Hof 7. Op 20 november 1944 is hij samen met Jan van Diest en Wout Waterkoort op dit adres gearresteerd. Opnieuw wordt hij naar Kamp Amersfoort gebracht en daar ingeschreven onder nummer 8991. Na een korte tijd gaat hij op 2 februari 1945 op transport naar Neuengamme. Wubbo sterft in Wöbbelin, een bijkamp van Neuengamme op 11 maart 1945 en wordt begraven in Landkreis Ludwigslust.
Bron: Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort
Het leven tijdens de oorlog van Wubbo Sikkema
1944
Gevangen in Kamp Amersfoort
Gearresteerd in op onderduikadres
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Nederlandse Dwangarbeiders
Onderzoek van Dr. Reinoutje Kaas naar Nederlandse gevangenen.
Slachtofferlijst Herdenkingsstenen Amersfoort
Herdenkingsstenen in Amersfoort zijn gedenktekens bij woningen van medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn. Er worden herdenkingsstenen onthuld voor Joden en verzetsstrijders, waarvan een aantal ook schuilplaatsverlener en/of politieke gevangene is geweest.
Aanbieder
Stichting Herdenkingsstenen AmersfoortNamenlijst Kamp Amersfoort
Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Aanbieder
Nationaal Monument Kamp AmersfoortDigitaal Monument Kamp Neuengamme
De Stichting Vriendenkring Neuengamme heeft in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting een digitaal namenmonument gemaakt voor de Nederlandse slachtoffers van Kamp Neuengamme en de bijbehorende buitenkampen.
Aanbieder
Stichting Vriendenkring NeuengammeVerzetskaarten Groninger Archieven/OVCG
Met behulp van interviews is veel informatie verzameld over Groningse verzetsmensen en vastgelegd op verzetskaarten. Deze bevatten de namen van ongeveer 6000 verzetsmensen, inclusief informatie over verzetsactiviteiten, contactpersonen, schuilnamen en informatie over arrestatie en gevangenschap.
Aanbieder
Het Oorlogs- en Verzetscentrum GroningenCollectie Duitse Overlijdensakten
Duitse overlijdensakten zijn afschriften van akte van overlijdens van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen of vrijwillig in Duitsland verbleven. Na de oorlog hebben Duitse gemeenteambtenaren deze afschriften opgesteld in opdracht van de geallieerden. Naast persoonsgegevens is soms ook informatie over beroep, religie en doodsoorzaak te vinden.
Aanbieder
CBG|Centrum voor familiegeschiedenisGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesCollectie Arbeidsinzet (toegang 2.19.323) van het Nederlandse Rode Kruis
In deze collectie zitten personen die in het kader van de arbeidsinzet gedwongen of vrijwillig in Duitsland werkten, maar ook mannen, vrouwen en kinderen die om een andere reden tijdens of vlak na de oorlog in Duitsland waren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om concentratiekampgevangenen, maar ook collaborateurs.
Aanbieder
Nationaal Archief
Afbeelding van Wubbo Sikkema
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Wubbo Sikkema, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl