Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Neeltje Hanna Schokking

Den Haag, 16 augustus 1909 - Katwijk aan Zee, 9 april 1989

Toen de oorlog uitbrak hielp Han vluchtelingen en zette zich samen met leiding en de padvindsters van haar groep in voor vervolgde landgenoten. Na het verbod op Scouting had ze in de oorlog de leiding van de interkerkelijke pionierskampen. Tijdens de oorlog was ze actief met verzetsactiviteiten en hield ze zich bezig met het verhandelen van valse persoonsbewijzen en het verbergen van Joden. Han is op 8 september 1943 gearresteerd in Den Haag. Ze werd tot 20 april 1944 vastgehouden en kwam uiteindelijk terecht in Kamp Vught. Al kort na de sluiting van het kamp in september 1944 verschenen de eerste boeken waarin oud-gevangenen hun landgenoten deelgenoot maakten van hun ervaringen. Han was de enige vrouwelijk auteur en ze schreef het boekje ‘Wij houden de kop omhoog’ (Den Haag s.a. [1945]).

Bron: Vereniging Scouting Nederland

Het leven tijdens de oorlog van Neeltje Hanna Schokking

1943
23 september 1943

Gevangen in Kamp Vught

9 april 1989

Overleden in Katwijk

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Kamp Vught Cartotheek

    De kaartjes uit de originele cartotheek van Kamp Vught zijn bewaard gebleven. Deze zijn in een crowdsource project getranscribeerd. Vanwege privacy problemen mogen de kaartjes zelf niet getoond worden, omdat daar mogelijk nog levende kinderen zijn vermeld.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • Administratie Kamp Vught

    Kampadministratie van Kamp Vught uit de collectie van Arolsen Archives.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Arolsen Archives
  • placeholder

    Administratie Kamp Amersfoort

    De kampadministratie van Kamp Amersfoort is (deels) bewaard gebleven en is digitaal beschikbaar via Arolsen Archives. Het gaat om administratie over de registratie van gevangenen, ziekte, geld en transport. Later zijn er ook documenten aan toegevoegd: de envelop van de International Tracing Service, de voorganger van Arolsen Archives, en kaartjes geschreven in het Nederlands.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Arolsen Archives
  • Scouts in de Oorlog

    In 2019 is het verhalenproject Scouting in de Oorlog gestart met het doel om 75 verhalen over scouts en de Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Eind 2023 bevatte het project een verzameling van 2750 verhalen en het wordt nog steeds aangevuld.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Scouting Nederland

Afbeelding van Neeltje Hanna Schokking

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Neeltje Hanna Schokking, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards