Gerardus Cornelis AkkermansOok bekend als: Gé, Gé Akkermans
Waspik, 4 februari 1906 - Drunen, 5 november 1944Gé Akkermans wordt op 4 februari 1906 geboren in Waspik. Na het behalen van zijn artsexamen vestigt Gé zich in Drunen, waar hij in 1932 een artsenpraktijk begint. In 1937 wordt hij benoemd tot gemeentearts; datzelfde jaar nog trouwt hij met notarisdochter Riet Canters met wie hij een gezin sticht van uiteindelijk vijf kinderen. Tijdens de mobilisatie en de meidagen van 1940 wordt Gé als kapitein bij de geneeskundige dienst van het leger geplaatst. Hij wordt krijgsgevangen genomen, maar omdat Hitler verwacht snel goede wil voor de nationaalsocialistische zaak te kunnen kweken, worden de Nederlandse militairen binnen enkele maanden weer vrijgelaten. Tijdens de Duitse bezetting heeft Gé zijn werk als gemeentearts weer opgepakt, maar hij weigert lid te worden van de nationaalsocialistische Artsenkamer. Hiervoor wordt hij eind juni 1943 gearresteerd en vastgezet in het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch. Enkele dagen later volgt transport naar kamp Amersfoort, maar vanwege een dreigende difterie-epidemie, wordt hij na enige tijd weer in vrijheid gesteld. Kaalgeschoren keert hij terug naar huis. Over de verschrikkingen in het kamp laat Gé weinig los, maar zijn vrouw vertrouwt hij toe: “Ik heb gezien hoe ze de joden behandelen, ik weet nu hoe ik tegenover de Duitsers moet handelen.” Vanaf dat moment is Gé actief in het verzet als hulpverlener aan onderduikers en gewonde militairen van neergestorte geallieerde vliegtuigen. Wanneer de geallieerde troepenmacht in de zomer van 1944 door Frankrijk en België naar de Nederlandse grens optrekt, worden de verschillende verzetsgroepen samengevoegd tot de Binnenlandse Strijdkrachten. Gé wordt hiervan aangesteld als plaatselijk commandant in Drunen. Tijdens de bevrijding van zijn woonplaats op 4 november 1944 schiet Gé met aanzienlijk gevaar voor eigen leven gewonden in het dorp te hulp. Dit wordt hem uiteindelijk fataal. In een poging een gewonde dorpsgenoot op straat te bereiken, komt hij in geallieerd spervuur terecht en wordt op slag gedood. Gé is 38 jaar geworden en laat een weduwe met vijf kinderen achter. Hij wordt in Drunen begraven.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Gerardus Cornelis Akkermans (Waspik, 4 februari 1906 - Drunen, 5 november 1944) was een arts, verzetsstrijder en kapitein van de geneeskundige dienst tijdens de Duitse inval. Na de capitulatie werd hij krijgsgevangen genomen, maar snel weer vrijgelaten. Akkermans zat in juni 1943 vast in Kamp Amersfoort omdat hij weigerde zich aan te sluiten bij de Artsenkamer. Na zijn vrijlating sloot Akkermans zich aan bij het artsenverzet Medisch Contact, hielp onderduikers en werd in 1944 commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten. Akkermans kwam om tijdens het verzorgen van gewonden bij de bevrijding van Drunen door geallieerd spervuur.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Het leven tijdens de oorlog van Gerardus Cornelis Akkermans
1943
Gevangen in Kamp Amersfoort
Omgekomen in Drunen
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Biografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Namenlijst Kamp Amersfoort
Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Aanbieder
Nationaal Monument Kamp AmersfoortGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse Gesneuvelden
Afbeelding van Gerardus Cornelis Akkermans
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Gerardus Cornelis Akkermans, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl