Johannes Adrianus Jozef VerleunOok bekend als: George Devage, Johannes Adrianus Jozef Verleun, Max Brinkhorst, Verleun
Watergraafsmeer, 13 augustus 1919 - Waalsdorpervlakte (zh, Wassenaar), 7 januari 1944Jan Verleun deed dienst als verkenner in het leger toen in 1940 de Duitsers Nederland binnentrokken. Hij raakte gewond aan zijn arm door een Duitse kogel maar kon wegkomen en richtte later CS-6 (Corellistraat 6, Amsterdam) op, een knokploeg. Hij was verantwoordelijk voor een aanslag op een politiebureau, hij maakte bommen, stal stempels om valse persoonsbewijzen te kunnen maken, leverde wapens, hielp onderduikers en voerde meerdere liquidaties uit. In februari 1943 liquideerde hij samen met Gerrit Willem Kastein de commandant van het Nederlandse vrijwilligerslegioen, Hendrik Seyffardt. Twee maanden later liquideerde hij te Vorden zelfstandig Folkert Posthuma, een oud-minister die voor de Duitsers was gaan werken. Verleun werd door de Duitsers in november 1943 opgepakt. Hij werd gemarteld en ter dood veroordeeld. Daarna werd hij van het Huis van Bewaring aan de Weteringschans overgebracht naar het Oranjehotel in Scheveningen en op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd.
Bron: Vereniging Scouting Nederland
Johannes Adrianus Jozef Verleun (Amsterdam, 13 augustus 1919 – Den Haag, 7 januari 1944) was een verzetsdeelnemer, die in de meidagen van 1940 als militair meevocht. Hij werd lid van de Amsterdamse verzetsgroep CS 6, was betrokken bij de liquidaties van Hendrik Seyffardt en Folkert Posthuma en verschillende sabotageacties en overvallen. Nadat de CS 6-groep werd verraden, werd Verleun op 4 november 1943 gearresteerd en uiteindelijk op 7 januari 1944 gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Het leven tijdens de oorlog van Johannes Adrianus Jozef Verleun
1943
Aanslag Gepleegd In Den Haag
Gearresteerd in Amsterdam/Amstelveenseweg
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Namenregister Het Oranjehotel
In het Digitale Namenregister Oranjehotel verzamelt Nationaal Monument Oranjehotel de namen en gegevens van mensen die tussen 1940-1945 in de Scheveningse gevangenis hebben gezeten.
Aanbieder
Nationaal Monument OranjehotelGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesPersonen en gebeurtenissen
Stichting WO2Net verzamelt data op basis van aanvullingen van bezoekers van Oorlogsbronnen.nl, onderzoekers en eigen onderzoek.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlScouts in de Oorlog
In 2019 is het verhalenproject Scouting in de Oorlog gestart met het doel om 75 verhalen over scouts en de Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Eind 2023 bevatte het project een verzameling van 2750 verhalen en het wordt nog steeds aangevuld.
Aanbieder
Scouting NederlandGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Biografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlDoodenboeken 1940-1945 van de Stichting Oranjehotel
Stichting Oranjehotel heeft vier dodenboeken gemaakt, fotoboeken met portretten van ongeveer 750 omgekomen gevangenen. Deze gevangenen zijn gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte of omgekomen in een concentratiekamp.
Aanbieder
Nationaal Archief
Meer over Johannes Adrianus Jozef Verleun:
Afbeelding van Johannes Adrianus Jozef Verleun
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Johannes Adrianus Jozef Verleun, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl