Willem Franciscus ColetOok bekend als: Wim
Eethen, 26 september 1905 - Utrecht, 8 maart 1945Wim wordt geboren op 26 september 1905 in Eethen. Hij is getrouwd met Jozina Kamerman met wie hij vier kinderen heeft. Van beroep is Wim metselaar. Tijdens de Duitse bezetting sluit Wim zich aan bij de verzetsgroep van reservekapitein Huib van der Maaden, die in en rond het naburige Veen actief is. Naast Wim en Huib zijn bij deze groep ook Cor van Ballegooijen, Gerrit Tameris, Kees Hazeleger en diens zwager uit Poederoijen, Adrianus van Zee, aangesloten. Veel van het werk van de groep is onbekend gebleven, maar wel is bekend dat zij hulp hebben verleend aan onderduikers en vluchtelingen, met name verschillende joden uit Zaltbommel en een neergeschoten Engelse piloot. De groep wordt verraden door een Duitse soldaat die door de verzetsgroep in vertrouwen was genomen. Eerder was de Duitser gedeserteerd, maar toen het Land van Heusden en Altena als gevolg van het Ardennenoffensief opnieuw vol stroomde met Duitse soldaten, meldde hij zich weer bij zijn eigen troepen en heeft de verzetsgroep toen verraden. Op Tweede Kerstdag 1944 wordt Wim met zijn kameraden opgepakt en afgevoerd naar de gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht. In de nacht van 6 op 7 maart 1945 vindt in de buurtschap Woeste Hoeve bij Apeldoorn een ongeplande aanslag plaats op Hanns Albin Rauter, de hoogste Duitse politiegeneraal en het hoofd van de SS in Nederland. Rauter overleeft de aanslag, maar de dag daarna worden uit vergelding 274 eerder gevangengenomen verzetsstrijders gefusilleerd. De executies vinden plaats in Amsterdam, Amersfoort, fort De Bilt bij Utrecht, op de Waalsdorpervlakte en op de plaats van de aanslag zelf, Woeste Hoeve. Wim is een van de Todeskandidaten die op 8 maart uit hun cel worden gelicht en naar fort De Bilt worden gevoerd. Daar wordt hij samen met zijn vijf kameraden van het Veense verzet en twaalf andere gevangenen gefusilleerd. Wim is 39 jaar geworden en rust op de Nederlands Hervormde begraafplaats in Veen. Hij laat een weduwe met een kind achter. In Veen houdt de Coletsingel zijn naam in herinnering.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Willem Franciscus Colet
1944Gearresteerd in Veen
Omgekomen in Utrecht (ut)/Fort De Bilt
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Afbeelding van Willem Franciscus Colet
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Willem Franciscus Colet, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl