Cornelis Everardus KeurhorstOok bekend als: Kees
Rotterdam, 11 november 1919 - Bergen-Belsen, 31 mei 1945Kees wordt geboren op 11 november 1919 in Rotterdam. Ten tijde van de Duitse bezetting is hij als marechaussee gestationeerd aan de Nederlandse zuidgrens bij Strijbeek. Als lid van de verzetsgroep rond Karst Smit en de familie Van der Heijden is hij vanuit die functie actief als hulpverlener aan neergestorte, geallieerde piloten. Samen met de andere leden van de groep regelt Kees voor hen onderduikadressen en begeleidt hij hen naar de grens, waar ze worden overgedragen aan het Belgische verzet. Op 11 mei 1944 organiseert de Sicherheitsdienst (SD) van ’s-Hertogenbosch een razzia om op grote schaal verzetsstrijders te arresteren. Bij deze actie wordt ook Kees opgepakt en vastgezet. Hij wordt naar de Duitse kampen gedeporteerd en komt uiteindelijk terecht in Bergen-Belsen. In de laatste maanden van de oorlog wordt dit kamp door de Duitsers steeds meer als dumpplaats gebruikt voor zieke gevangenen van andere kampen. Zij die de transporten en dodenmarsen naar Bergen-Belsen overleven, worden hier aan hun lot overgelaten in de meest erbarmelijke omstandigheden. De gevangenen staan er bloot aan mishandelingen, willekeurige moordpartijen en lijden aan uitputting, uitdroging en ernstige ondervoeding. Door het totale gebrek aan hygiëne breekt in de maanden voor de bevrijding op 15 april 1945 vlektyfus uit wat duizenden gevangenen het leven kost. Na de bevrijding zouden er nog eens 14.000 slachtoffers bezwijken aan ziekte en de eerder geleden ontberingen. Kees is een van de slachtoffers voor wie de bevrijding uiteindelijk te laat kwam. Als overlijdensdatum wordt 31 mei 1945 genoemd. Hij is dan 25 jaar geworden.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Cornelis Everardus Keurhorst
1944Gearresteerd in Bavel
Omgekomen in Bergen-Belsen
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse Gesneuvelden
Afbeelding van Cornelis Everardus Keurhorst
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Cornelis Everardus Keurhorst, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl