Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Wilhelmus Lambertus van Erp
Ook bekend als: Willie

Geffen, 6 oktober 1925 - Batavia, 28 oktober 1946

Willie wordt geboren op 6 oktober 1925 in Geffen. Wegens zijn zwakke gezondheid is hij eigenlijk ongeschikt voor militaire dienst; als kind heeft hij vaak last van krampen, vooral als hij ‘in ’t nat’ had gewerkt. Zelf wil hij wel in dienst, als hij dicht bij huis kon blijven. Zijn ouders, plaatsgenoten en de Geffense huisarts Jansen ondernemen pogingen om Willie vrij te stellen van de dienstplicht. Zo gaat hij aan het werk bij de weduwe van oorlogsslachtoffer Jas van Herpen, zodat hij zichzelf als onmisbare kracht kan laten registreren. Ook de huisarts probeert hem wegens zijn krampen thuis te houden, maar deze pogingen halen niets uit en Willie wordt opgeroepen voor dienst in Nederlands-Indië. Het vertrek valt Willie en vooral zijn moeder zwaar, maar aan dienstweigering wordt niet gedacht. Hij volgt een jaar lang training op de Frederik Hendrikkazerne in Vught en wordt op 1 oktober 1946 met de 7 December Divisie aan boord de Van Oldenbarnevelt naar Nederlands-Indië gezonden, als onderdeel van de strijdmacht die het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd moet zien te beteugelen. Actieve velddienst zou Willie vanwege zijn zwakke gezondheid niet hoeven te verrichten. In plaats daarvan dient hij als kamerjongen van majoor Goldsmit, wat inhoudt dat hij ondersteunde taken had als kleren klaarleggen, schoenenpoetsen en autowassen. Desondanks komt pastoor Van der Kamp eind oktober bij de familie met het bericht dat Willie op 28 oktober bij aankomst in Batavia een ongeluk heeft gehad en dat met het ergste rekening moet worden gehouden. De volgende dag keert hij terug met het droeve nieuws dat Willie is overleden. Wat er precies is gebeurd, blijft lang onduidelijk, maar uit de brieven van een kameraad naar huis blijkt dat Willie in een zwembad is verdronken. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands Ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Andere foto’s

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden
  • placeholder
    placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting

Afbeelding van Wilhelmus Lambertus van Erp

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Wilhelmus Lambertus van Erp, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards