Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Henricus Wilhelmus Glaudemans
Ook bekend als: Harrie

Reek, 9 november 1904 - Grave, 19 januari 1941

Op 9 november 1904 wordt Harrie geboren in Reek als tweede van de twaalf kinderen van Johannes Glaudemans en Ardina Verhoeven. Hij blijft zijn hele leven in Reek, waar hij werkt als schoenmaker en toegewijd lid is van sportvereniging Achilles. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Harrie onder de wapenen geroepen en als militair ingezet bij de landsverdediging. Vermoedelijk is Harrie op 14 mei getuige geweest van het bombardement van Rotterdam en heeft hij daarbij shellshock opgelopen. Psychisch en lichamelijk is hij uit evenwicht en hij heeft verlammingsverschijnselen die met de inzichten van het moment niet goed verklaard kunnen worden, of zelfs niet serieus worden genomen. In het militair hospitaal te Utrecht wordt Harrie met elektroshocktherapie behandeld, zonder resultaat. Harrie keert op 25 mei als een mentaal wrak terug in Reek. De bewoners van het dorp herkennen hem nog amper terug. Harrie is bedlegerig en moet verpleegd worden. Hij is vergeetachtig, kan zijn werk als schoenmaker niet meer uitoefenen en ziet daardoor ook zijn vriendschap met Mien stuklopen. Harries toestand verbetert niet. Later dat jaar wordt hij opgenomen in het hospitaal van het Sint-Catharinagasthuis in Grave, maar ook de daar geboden hulp mag niet meer baten. Na een maandenlange strijd tegen zijn ernstige trauma’s overlijdt hij daar op 19 januari 1941 aan zenuwuitputting. Harrie is 36 jaar geworden en wordt thuis in Reek op het kerkhof van de Antoniuskerk begraven.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Henricus Wilhelmus Glaudemans

1941
19 januari 1941

Omgekomen in Grave

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden

Afbeelding van Henricus Wilhelmus Glaudemans

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Henricus Wilhelmus Glaudemans, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards