Gerardus SteenOok bekend als: Steen
Dordrecht, 26 januari 1925 - Sint Pancras, 15 april 1945Gerard Steen was welpenleider en roverscout. In september 1944 werd hij lid van een sectie van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) (KP Amsterdam - Reinaerde de Vos) in Amsterdam. Hij was betrokken bij wapentransporten, verrichtte voor BS-commandanten koeriersdiensten en stelde zijn kamer in zijn ouderlijk huis ter beschikking voor het geven van wapeninstructie. Als gevolg van de vondst van de administratie van de BS werden er in april 1945 op diverse adressen van BS’ers in Amsterdam invallen gedaan. Bij Steen werd ook een stengun met 60 patronen aangetroffen. Hij werd ingesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles. Op 15 april 1945 werd hij met negentien andere verzetsmensen in Sint Pancras gefusilleerd als represaille voor een aanslag op een trein van het Duitse leger. Hij werd 20 jaar.
Bron: Vereniging Scouting Nederland
Het leven tijdens de oorlog van Gerardus Steen
1945Gearresteerd in Amsterdam/Elandstraat 177
Omgekomen in Sint Pancras (nh)/voetbalveld
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesScouts in de Oorlog
In 2019 is het verhalenproject Scouting in de Oorlog gestart met het doel om 75 verhalen over scouts en de Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Eind 2023 bevatte het project een verzameling van 2750 verhalen en het wordt nog steeds aangevuld.
Aanbieder
Scouting NederlandGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Overleden voetballers tijdens de Tweede Wereldoorlog
Het Digitaal Voetbalmonument bevat de namen van bijna 3000 voetballers die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen.
Aanbieder
Sportgeschiedenis.nl
Afbeelding van Gerardus Steen
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Gerardus Steen, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl