Ignacz Klein
Piliocsaba, 14 april 1897 - Auschwitz, 31 januari 1943Ignacz Klein wordt op 24 april 1897 in Piliocsaba. Hongarije, geboren. In 1921 komt hij in Nederland terecht. in Tilburg. Een jaar later verhuist hij naar Eindhoven. Hier trouwt hij in 1925 met Julia Silverenberg.
Julia Silverenberg wordt op 17 oktober 1897 in Eindhoven geboren. Uit het huwelijk met Ignacz komen drie kinderen voort: Mör, geboren op 2 augustus 1926 en later leerling van de Nutsschool aan de Akkerstraat. Carolina Fanny, geboren op 31 januari 1932 en Mauritz Theodore, geboren op 14 november 1939.
Ignacz Klein is een sportfanaat en speelt in zijn jonge jaren bij de club Ferencvaros in Boedapest. Vanaf 1924 is hij trainer van het Valkenswaardse voetbalelftal De Valk. Hij zou in Valkenswaard ook sportartikelen hebben verkocht in een winkeltje aan de Fabriekstraat (nu Karel Mollenstraat} en aan de Holleweg (nu Waalreseweg).
In 1927 wordt Ignacz trainer bij PSV. Daarnaast voert hij vanuit zijn woonhuis aan de Binnenwiertzstraat 25 een praktijk als masseur en verkoopt hij sportartikelen.
In 1934 keert hij terug als trainer bij De Valk. Hij blijft daar tot in de oorlogsjaren actief. In 1935 is hij tevens trainer van Helmondia.
Als trainer eist hij van zijn spelers een serieuze levenswijze zonder alcohol en sigaretten. Ze moeten tot het uiterste gaan voor hun elftal en de club. In 1938 wordt De Valk kampioen en in 1940 wint de club zowel de Dennenheuvelbeker als de Zilveren Valk met Klein als trainer.
In 1940 vertrekt Ignacz Klein bij De Valk en gaat de club Bladella trainen. Hij krijgt echter tuberculose. Om zijn gezin niet te besmetten, verhuist hij naar de schuur in de tuin. Zijn ziekte zorgt voor geld problemen en het lukt niet meer de huur op te brengen voor de woning. De eigenaar laat het gezin echter in het huis wonen.
Op 17 september 1942 wordt het gezin Klein afgevoerd vanuit Eindhoven naar Westerbork. Vier dagen later, op 21 september 1942, volgt deportatie naar Auschwitz. Moeder Julia, Carolina Fanny, 10 jaar en Mauritz Theodore, 2 jaar, worden direct na aankomst op 24 september 1942 vermoord.
Vader Ignacz en zoon Mör worden ruim vier maanden na de deportatie in Auschwitz vermoord, op 31 januari 1943.
Na vertrek van de familie Klein, wordt het huis aan een hoge Duitse ambtenaar verhuurd. De eigenaar vraagt een extra hoge huurprijs. Zo wordt de niet betaalde huur van de familie Klein alsnog voldaan.
Naast zijn bezigheden als masseur en trainer (Klein wordt trainer van onder andere De Valk in Valkenswaard), runt Klein ook een sportzaak in Eindhoven. Hij adverteert elke maand trouw in cluborgaan De PSV’er. De laatste advertentie van Kleins sportzaak staat in de editie van 9 mei 1941. Twee maanden eerder bepaalt de bezetter dat Joden voortaan uit het bedrijfsleven geweerd moeten worden.
Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.
Het leven tijdens de oorlog van Ignacz Klein
1942Getransporteerd naar Auschwitz

Gevangen in Kamp Westerbork
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Westerbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp WesterborkJoodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingStruikelstenengids
Stichting 18 September maakt de fysieke Stolpersteine digitaal toegankelijk. Ze zijn in een database gezet en worden vanuit daar gekoppeld aan de personen op Oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberStruikelstenengids
Stichting 18 September maakt de fysieke Stolpersteine digitaal toegankelijk. Ze zijn in een database gezet en worden vanuit daar gekoppeld aan de personen op Oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberDigitaal Monument Herinner U de namen
Stichting 18 September verzamelde namen van oorlogsslachtoffers in en uit Eindhoven.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberDossiers Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg
Einsartzstab Reichsleiter Rosenberg hield zich in bezet Nederland bezig met het leeghalen van de inboedels uit de geroofde huizen van Joodse eigenaren. De inboedels werden getransporteerd naar Duitsland. Het archief bevat overzichten van leeggehaalde woningen, inventarissen van de inboedels en bewijzen van afgifte.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
Familie
Kinderen
Meer over Ignacz Klein:
Afbeelding van Ignacz Klein
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Ignacz Klein, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl