Wilhelmus Henricus BootOok bekend als: Willem
Zevenbergen, 20 augustus 1911 - Bergen op Zoom, 14 mei 1940Willem wordt geboren op 20 augustus 1911 in Zevenbergen als zesde van de twaalf kinderen van Sebastiaan Boot en Pieternella Bouwens. Na zijn schooltijd gaat hij als stratenmaker aan de slag. Op 23 juni 1939 trouwt hij in Zevenbergen met Bets van Geel. Als de oorlogsdreiging eind 1939 sterk toeneemt, wordt Willem als dienstplichtig soldaat onder de wapenen geroepen bij de Koninklijke Landmacht. Hij wordt ingedeeld bij het 1-I-3 Regiment Infanterie. Begin mei 1940 wordt dit bataljon gelegerd aan de Peel-Raamstelling, in Vak Schaijk. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Peel-Raamstelling wordt diezelfde dag nog doorbroken, waarna de Nederlandse verdedigers bevel krijgen af te marcheren naar het westen en te hergroeperen. In de daaropvolgende dagen trekken de verdedigers zich steeds verder terug. Willem komt met zijn eenheid uiteindelijk terecht in Bergen op Zoom, waar hij wordt ingedeeld bij een pluriform verband van ex-Peeldivisiemilitairen, onder bevel luitenantkolonel Van der Schrieck. Op Franse instructie nemen de militairen een beveiligende positie in langs de Antwerpse Straatweg, de weg tussen Bergen op Zoom en Hoogerheide. Daar proberen ze op 14 mei de geopende Duitse aanvallen op de stellingen af te slaan. Het mag uiteindelijk niet baten; tegen de avond eindigen de gevechten en is Bergen op Zoom in Duitse handen gevallen. Tijdens deze laatste gevechten wordt Willem samen met korporaal Johannes Jongenelen van hetzelfde bataljon door een Duitse militair neergeschoten. Johannes wordt op slag gedood, maar Willem raakt zwaar gewond. Hij heeft ernstige verwondingen aan de linkerzijde van zijn kaak en aan het rechterbeen. Nog bij kennis wordt Willem afgevoerd naar het Algemeen Burger Gasthuis aan de Van Dedemstraat, waar hij nog wordt behandeld en gespalkt. De geboden hulp mag echter niet meer baten. Nadat hij nog verzoekt zijn familie de groeten over te brengen, wordt hij voorzien van de Laatste Sacramenten. Hij bezwijkt kort daarna aan zijn verwondingen. Willem is 28 jaar geworden. Slechts tien dagen eerder was hij vader geworden van een zoon. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Wilhelmus Henricus Boot
1940Omgekomen in Bergen op Zoom
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45
Afbeelding van Wilhelmus Henricus Boot
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Wilhelmus Henricus Boot, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl