Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Aleida van Keulen

Aalsmeer, 13 januari 1920 - Laren, 25 januari 2010

Kon het net als Ab Sliep niet verkroppen dat Scouting verboden is en organiseert in het geheim bijeenkomsten met hun welpen. Ze noemen zich “De Woudlopers”. De bijeenkomsten worden gehouden in de tuin van de Familie Schadd in het ronde houten theehuis. De opkomsten gaan de hele oorlog door. Ada was ook koerierster voor het verzet. Ada werd in 1944 in Amsterdam verraden en gearresteerd en naar Kamp Vught overgebracht. In september 1944 ging ze op transport naar concentratiekamp Ravensbrück. Ze werd naar concentratiekamp Dachau overgebracht en tewerkgesteld in het Agfa Kommando. Ze werd tijdens de evacuatie mars in Wolfratshausen door de Amerikanen bevrijd.

Bron: Vereniging Scouting Nederland

Aleida Mathilda van Keulen speelde de volgende rol(len) in het verzet: Koerierswerk en Onderduikers hebben. De volgende korte omschrijving van het verzetswerk is bekend: Koerierster. Ze was onderwijzeres van beroep. Korte tijd in Hilversum. Het gezin Van Keulen woonde aan de Vredelaan nr. 10. Dat huis had een geheime schuilplaats die in de oorlog gebruikt werd om gezochte mensen uit het verzet en Joden te helpen onderduiken. Ada werd op één van haar koerierstochten opgepakt (13 juni 44) en overgebracht naar het kamp Vught. Vandaar is zij naar het vrouwenkamp Ravensbruck vervoerd. Dat was een verschrikkelijke reis van twee dagen in veewagens. Na een maand is de groep vrouwen verder gedeporteerd naar Dachau. Deze groep staat in de geschiedenis bekend onder de naam ‘Agfa Commando’, omdat de vrouwen dwangarbeid moesten verrichten voor de Agfa fabriek (haar eigen verslag in 'een koerierster keerde terug').

. Bronvermelding: Noord-Hollands Archief: Lijst van Vrouwen in verzet.

Beroep (tijdens de oorlog)Onderwijzeres

Het leven tijdens de oorlog van Aleida van Keulen

1944
8 september 1944

Gevangen in Ravensbrück

9 september 1944

Gevangen in Ravensbrück

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Database WO2 Documentatiegroep 40-45

    De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Documentatiegroep 40-45
  • Namenlijst Kamp Ravensbrück

    Een namenlijst van mannen en vrouwen, in totaal 1424 personen, die gevangen zaten in Kamp Ravensbrück. De lijst is samengesteld door Stichting Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück
  • Digitaal Monument Dachau

    Het Digitaal Monument Dachau is in beheer van het Verzetsmuseum Amsterdam en bevat informatie over ruim 2000 Nederlandse gevangenen van Kamp Dachau.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Verzetsmuseum Amsterdam
  • Scouts in de Oorlog

    In 2019 is het verhalenproject Scouting in de Oorlog gestart met het doel om 75 verhalen over scouts en de Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Eind 2023 bevatte het project een verzameling van 2750 verhalen en het wordt nog steeds aangevuld.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Scouting Nederland
  • Toegangsboek Dachau

    Het toegangsboek Dachau bevat lijsten van gevangenen die Kamp Dachau binnen kwamen tussen 1933 en 1945. Het is na de bevrijding door Amerikaanse militairen gevonden in het kamp.

  • Lijst van Vrouwen in Verzet

    Het Noord-Hollands Archief deed onderzoek naar verzetsvrouw en publiceerde een lijst van Noord-Hollandse verzetsvrouwen. Deze lijst is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Noord-Hollands Archief
  • placeholder
    placeholder

    Administratie Kamp Vught

    Kampadministratie van Kamp Vught uit de collectie van Arolsen Archives.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Arolsen Archives

Afbeelding van Aleida van Keulen

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Aleida van Keulen, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards