Johannes de Weerd
Leerdam, 2 november 1921 - Ten westen van Luzon a/b Hofuku Maru, 21 september 1944Johannes de Weerd was KNIL militair in Nederlands Oost-Indië en lid van de Oud Padvinders Vereniging. Hij is op 3 september 1942 gearresteerd en getransporteerd naar een krijgsgevangenenkamp in Thailand. Daar was hij aanwezig bij de oprichting van de Kapitein Servaes Stam in Chungkai -Thailand op 2 december 1943. Deze Stam heeft bestaan tot mei 1944. In 1944 kwam hij samen met Marinus Grimminck als gevangene aan boord van de Hofuku Maru. Aan boord van de Hofuku Maru waren 1289 Nederlandse en Britse krijgsgevangenen, op 21 september 1944 werden - vermoedelijk - alle schepen van het konvooi ten westen van het eiland Luzon door Amerikaanse bommenwerpers tot zinken gebracht.
Bron: Vereniging Scouting Nederland
Het leven tijdens de oorlog van Johannes de Weerd
1942Krijgsgevangen gemaakt in Java
Gevangen in Java POW Camp
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Japanse Interneringskaarten KNIL en Marine
Het Japanse Informatiebureau voor krijgsgevangenen hield tijdens de Tweede Wereldoorlog informatie bij over krijgsgevangenen. De 46.979 interneringskaarten van KNIL militairen werden in 1955 overgedragen aan Nederland. Hierop is informatie te vinden over de militaire carrière, plaats en datum van krijgsgevangenneming en gevangenschap.
Aanbieder
Nationaal ArchiefScouts in de Oorlog
In 2019 is het verhalenproject Scouting in de Oorlog gestart met het doel om 75 verhalen over scouts en de Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Eind 2023 bevatte het project een verzameling van 2750 verhalen en het wordt nog steeds aangevuld.
Aanbieder
Scouting NederlandGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Afbeelding van Johannes de Weerd
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Johannes de Weerd, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl