Dirk de VriesOok bekend als: Z 33
Koog aan de Zaan, 10 juni 1915 - Berlijn-Tegel, 4 juni 1943Voor de oorlog was Dick lid van Scouting en werkte voor Fokker. Dick was lid van de Stijkelgroep (verzet). Hij heeft met de groep een garage van de Duitse weermacht in brand gestoken; hij heeft een poging tot brandstichting in een fabriek van een NSB’er gedaan; hij speelde informatie door naar Engeland over alles wat de Duitsers deden bij de Fokker fabrieken; hij heeft er aluminium voorraden vernield, het werk gesaboteerd, gereedschappen vernietigd; tekeningen van nieuwe vliegtuigen gestolen en hij heeft 2 Duitse Gestapo-agenten doodgeschoten en laten verdwijnen. Ook heeft hij gedurende 6 maanden 12 Engelsen die in de buurt verstopt zaten verzorgd en onderhouden. Verraad maakte een einde aan de werkzaamheden van de Stijkelgroep. Dick werd op 28 april 1941 gearresteerd en heeft negen maanden in het Oranjehotel in Scheveningen gezeten. Na een showproces zijn de 32 leden van de Stijkelgroep in juni 1943 in Berlijn/Tegel gefusilleerd.
Bron: Vereniging Scouting Nederland
Het leven tijdens de oorlog van Dirk de Vries
1941Gearresteerd in Wormer
Gearresteerd in Wormer
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Namenregister Het Oranjehotel
In het Digitale Namenregister Oranjehotel verzamelt Nationaal Monument Oranjehotel de namen en gegevens van mensen die tussen 1940-1945 in de Scheveningse gevangenis hebben gezeten.
Aanbieder
Nationaal Monument OranjehotelGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingCollectie Duitse Overlijdensakten
Duitse overlijdensakten zijn afschriften van akte van overlijdens van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen of vrijwillig in Duitsland verbleven. Na de oorlog hebben Duitse gemeenteambtenaren deze afschriften opgesteld in opdracht van de geallieerden. Naast persoonsgegevens is soms ook informatie over beroep, religie en doodsoorzaak te vinden.
Aanbieder
CBG|Centrum voor familiegeschiedenisScouts in de Oorlog
In 2019 is het verhalenproject Scouting in de Oorlog gestart met het doel om 75 verhalen over scouts en de Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Eind 2023 bevatte het project een verzameling van 2750 verhalen en het wordt nog steeds aangevuld.
Aanbieder
Scouting NederlandDoodenboeken 1940-1945 van de Stichting Oranjehotel
Stichting Oranjehotel heeft vier dodenboeken gemaakt, fotoboeken met portretten van ongeveer 750 omgekomen gevangenen. Deze gevangenen zijn gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte of omgekomen in een concentratiekamp.
Aanbieder
Nationaal Archief
Afbeelding van Dirk de Vries
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Dirk de Vries, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl