Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Hendrikus Johannes van Hassel
Ook bekend als: Henk

Nuland, 16 januari 1925 - Tjimahi, 7 maart 1949

Henk wordt geboren op 16 januari 1925 in Nuland als derde van de acht kinderen van Wilhelmus van Hassel en Johanna van der Leest. Hij groeit op in een gezin dat het moeilijk heeft na het vertrek van de oudste zoon, die naar het internaat in Maastricht is gegaan om broeder te worden. Na de Tweede Wereldoorlog worden in de familie Van Hassel twee broers als dienstplichtigen opgeroepen: Henk en zijn broer Adriaan. Henk is op dat moment werkzaam als slagersknecht bij P. Gevers. Henk wordt ingedeeld bij de infanterie en vertrekt in de vroege ochtend van 28 maart 1947 aan boord van het troepentransportschip Sloterdijk vanuit Bergen op Zoom naar Batavia. Vanwege het losgebarsten geweld daar worden de dienstplichtigen voor hun dienstplicht naar Nederlands-Indië gezonden om er de rust en het Nederlands gezag te herstellen. Na een zeereis van bijna een maand komt Henk aan in Batavia. Zijn broer Adriaan is dan al ruim een maand in Indië; hij is op 14 februari al vertrokken. Henk bemant met zijn compagnie post die het verst verwijderd is van de staf in Lemahpoetik. Op 6 maart 1949 rijdt hij met een paar man in een wagen op de weg tussen Darmaradja en Sitoeradja, als ze plots van nabij onder vuur worden genomen. Er vallen vijf gewonden, waarvan enkele zeer ernstig. Soldaat Frederik van Zundert uit Bosschenhoofd overlijdt ter plaatse; Henk wordt zwaargewond afgevoerd naar het hospitaal in Tjimahi. Daar bezwijkt hij een dag later aan zijn verwondingen. Henk is 24 jaar geworden en is het enige Nulandse slachtoffer van de oorlog in Nederlands-Indië. Hij vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu. Vanwege het tropische klimaat worden overledenen snel begraven; daardoor kan zijn broer Adriaan niet op tijd aanwezig zijn om de begrafenis bij te wonen. Dit zou hem de rest van zijn leven veel verdriet bezorgen. Adriaan is Indië veelvuldig ziek geweest en leed aan malaria. Als gevolg daarvan overlijdt ook Adriaan, op 1 september 1979.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Andere foto’s

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • placeholder
    placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden

Afbeelding van Hendrikus Johannes van Hassel

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Hendrikus Johannes van Hassel, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards