Irene Ossedrijver
Sittard, 20 mei 1906 - Sobibor, 9 juli 1943Irene Ossedrijver werd op 20 mei 1906 geboren in Sittard. Haar vader, Julius Ossedrijver, overleed toen zij vier jaar oud was. Enige jaren later overleed ook haar moeder, Bertha Kleeblatt. Irene was toen 8 jaar oud, haar zus Elvire 12 jaar. Of Irene haar kinderjaren verder bij familie, een pleeggezin of in een weeshuis doorbracht is niet bekend. Op 16-jarige leeftijd werkte zij als dienstbode in Breda, nog geen half jaar later, in mei 1923, vertrok zij als kindermeisje naar het Joods Wees- en Doorgangshuis Leiden. Daarna duikt Irene’s naam op in het stadsarchief van Amsterdam: in 1925 werd zij ingeschreven als leerling verpleegster in het “Port. Isr. Zieken en Oude Vrouwenhuis”, het Portugees-Israëlietisch Ziekenhuis aan de Henri Polaklaan 6-10. Hiervandaan vertrok zij in 1926 naar het P.W. Jansen ziekenhuis te Almen, nabij Gorssel. Van Almen verhuisde ze in 1931 naar Nijmegen en woonde daar enkele jaren, met in elk geval één korte onderbreking voor een verblijf in Rotterdam. Op enig moment in of na 1936 kwam zij naar Soest en vertrok vandaar in mei 1938 naar Celsiusstraat 77 in Amersfoort. In 1940 verhuisde ze naar Borneoplein 18. Vanuit de tijd in Amersfoort kennen we enkele advertenties waarin Irene zich aanbiedt als verpleegster. Irene’s zus Elvire trouwde met koopman Asser Visser (geboren 31 december 1898) en zij kregen twee dochters. Het gezin woonde van april 1935 tot november 1939 in Amersfoort, verhuisde toen naar Heemstede (Kerklaan 111A). In oktober 1942 werden zij ingeschreven op Scheldestraat 43-I in Amsterdam. Elvire en haar twee kinderen overleefden de oorlog, Asser Visser niet. Hij is in juli 1943 via Amsterdam naar Westerbork gedeporteerd en ergens in Midden-Europa vermoord op 15 maart 1945. In de tijd dat Irene in Nijmegen woonde (ca. 1931-1936), was ook Elvire daar (ca. 1931-1934). In de jaren ca. 1936-1939, woonde Elvire in de Galvanistraat in Amersfoort, terwijl Irene van 1938 tot 1940 in de Celsiusstraat was gehuisvest. Elvire was in Amersfoort secretaresse van de “Amersfoortse Loge van de Nederlandsche Afdeling der Theosofische Vereeninging”. Op de Amsterdamse persoonskaart is aangetekend dat zowel Elvire als haar twee dochters Vrij Katholiek zijn. Met de “vrije Katholieke Kerk”, waarvan ook Irene vanaf 1932 lid zou zijn geweest, wordt naar alle waarschijnlijkheid de Vrij-Katholieke Kerk bedoeld, een onafhankelijk kerkgenootschap van gnostisch-theosofische signatuur. Uit deze gegevens zouden we kunnen opmaken dat tussen de zussen, beiden op jonge leeftijd wees geworden, in elk geval op volwassen leeftijd nauw contact bestond.
Bron: Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort
Het leven tijdens de oorlog van Irene Ossedrijver
1943Getransporteerd naar Sobibor

Gevangen in Kamp Westerbork
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Joodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesDossiers Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg
Einsartzstab Reichsleiter Rosenberg hield zich in bezet Nederland bezig met het leeghalen van de inboedels uit de geroofde huizen van Joodse eigenaren. De inboedels werden getransporteerd naar Duitsland. Het archief bevat overzichten van leeggehaalde woningen, inventarissen van de inboedels en bewijzen van afgifte.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesSlachtofferlijst Herdenkingsstenen Amersfoort
Herdenkingsstenen in Amersfoort zijn gedenktekens bij woningen van medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn. Er worden herdenkingsstenen onthuld voor Joden en verzetsstrijders, waarvan een aantal ook schuilplaatsverlener en/of politieke gevangene is geweest.
Aanbieder
Stichting Herdenkingsstenen AmersfoortGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Afbeelding van Irene Ossedrijver
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Irene Ossedrijver, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl