Jacobus GaastraOok bekend als: Koos Gaastra, Koos
Sneek, 14 augustus 1913 - St. Nicolaasga, 19 september 1944Gaastra behoorde tot de Knopkploeg (KP) Scharnegoutum. Hij is gearresteerd op 13 september 1944 in het 'sperrgebiet' (verboden gebied) te Harlingen. Op dat moment droeg hij een armband van de Binnenlandse Strijdkrachten (NBS) bij zich en tekende daarmee zijn doodvonnis. Samen met stationschef Berend Julius en politieman Johannes Prins, beiden woonachtig in Veenwouden, is hij gefusilleerd. Zijn naam staat vermeld op een gedenkteken in het plantsoen bij het r.k. bejaardencentrum te Sint Nicolaasga. - Abraham Worms was werkzaam bij een joods ziekenhuis in Amsterdam toen in 1943 werd aangekondigd dat alle patiënten en personeelleden zouden worden gedeporteerd naar Westerbork. Abraham en twee verpleegsters, R. van Dam en L. Brommet, slaagden erin te ontsnappen, maar hadden geen plek om naar toe te vluchten. Een van de verpleegsters wendde zich tot een niet-joodse vriend van wie ze wist dat hij contacten in het verzet had. De drie vluchtelingen werd verteld dat ze naar Sneek in Friesland moesten gaan, waar ze werden opgewacht door Jacobus Gaastra, een actief lid van de plaatselijke verzetsbeweging. Gaastra, die bakker was, woonde met zijn vrouw en hun jonge zoontje in een huis met twee verdiepingen. De familie gebruikte het huis om tijdelijk vluchtelingen onder te brengen. - De Gaastra's hadden in en om het huis een aantal schuilplaatsen gebouwd. Eerst brachten ze de verpleegsters onder op een permanent adres, en hielden Abraham bij zich in huis totdat er voor hem een onderduikadres kon worden geregeld. Uiteindelijk bracht Abraham zijn hele tijd als onderduiker bij de familie Gaastra door. Jacobus en Martzen vroegen nooit enige financiële vergoeding voor eten en kleding. Hun enige beweegreden was naastenliefde en de wens mensen in nood te helpen. - In mei 1944 werd het tweede kind van het echtpaar Gaastra geboren. Op dit moment trok Abraham in bij de ouders van Jacobus, Douwe en Riemke Gaastra. Zij hadden als enigen van zijn aanwezigheid geweten. Abraham bleef bij hen tot eind van de oorlog. - Op 13 september 1944, na 'Dolle Dinsdag', toen delen van Zuid-Holland werden bevrijd en het einde van de oorlog nabij leek, werd Jacobus aangehouden en gearresteerd. De Duitse autoriteiten executeerden Jacobus op 19 september 1944, 'zodat hij als voorbeeld kon dienen'. - Na de oorlog bleef Abraham en Martzen contact houden. - Er is een gedenkplaat geplaatst op Kleinzand 71 in Sneek, waar zich oorspronkelijk de werkplek van Douwe Gaastra bevond, en waar nu een museum van de Nederlandse Spoorwegen is gehuisvest, om de herinneringen aan de moedige inspanningen van Jacobus Gaastra hoog te houden. -Op 5 mei 1991 werden Jacobus Gaastra, zijn vrouw Martzen Gaastra-ten Hoeve, en zijn ouders, Douwe Gaastra en Riemke Gaastra-Martens, door Yad Vashem erkend als Rechtvaardigen onder de Volkeren. -Literatuur - Het Grote Gebod, Gedenkboek van het Verzet in LO en LKP. - Kampen 1951.
Bron: Een Laatste Saluut
Jacobus Gaastra (Sneek, 14 augustus 1913 - Sint Nicolaasga, 19 september 1944) was een fabrikant, die tijdens de Duitse bezetting onder andere actief was voor de verzetsgroepen KP Scharnegoutum en de Binnenlandse Strijdkrachten. Gaastra werd gearresteerd bij het ophalen van onderduikers in verboden gebied. Hij werd opgesloten in het huis van bewaring in Leeuwarden en uiteindelijk in Sint Nicolaasga geëxecuteerd.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Het leven tijdens de oorlog van Jacobus Gaastra
1944Gearresteerd in Harlingen/Sperrgebiet
Omgekomen
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Een Laatste Saluut
Jacob (Jack) Kooistra (Zwaagwesteinde, 24 maart 1930 – Leeuwarden, 14 januari 2025) was een Fries journalist en amateurhistoricus. Hij wijdde zijn leven aan het documenteren van Nederlandse oorlogsslachtoffers en verzamelde nauwkeurig gegevens over duizenden mensen wereldwijd. Zijn werk zag hij als eerbetoon aan de slachtoffers. Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar personen met een relatie tot de provincie Fryslân. Een register met ruim 7000 namen, gepubliceerd in zijn werken Een laatste saluut (2005) en Strijders, onderdrukkers en bevrijders (2008), werd jarenlang via het Fries Verzetsmuseum toegankelijk gemaakt en is nu, in samenwerking met WO2Net, te vinden op oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Fries VerzetsmuseumGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesBiografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45
Afbeelding van Jacobus Gaastra
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Jacobus Gaastra, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl