Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Thomas Petrus Maria Cornelis Verhoeven
Ook bekend als: Tom

Eindhoven, 4 juli 1910 - Tilburg (nb)/Bredaseweg, Dongewijk, 11 mei 1940

Tom wordt geboren op 4 juli 1910 in Eindhoven. Kort voor het uitbreken van de oorlog is hij daar werkzaam als ambtenaar op het Bureau voor Maatschappelijke Steun en later bij de secretarie van de dienst Sociale Zaken van de gemeente. Als vrijwilliger is hij verbonden aan Luchtwachtgroep Eindhoven, onderdeel van de Luchtwachtdienst ’s-Hertogenbosch. Begin mei 1940 wordt hij in dat verband ingezet voor de bewaking van het luchtruim; observaties van vijandelijke toestellen vanaf kerktorens en andere hoge gebouwen worden onmiddellijk doorgegeven aan de militaire leiding. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en zien de luchtwachtgroepen de hele dag door toestellen van de Luftwaffe westwaarts overvliegen. De volgende dag krijgt Tom opdracht zich met de rest van de luchtwacht terug te trekken naar Tilburg, waar hij laat in de middag aankomt. Troepen van de Peeldivisie zijn daar dan ook inmiddels gearriveerd en maken zich op voor verdere verplaatsing richting Breda. Laat in de middag van 11 mei valt een Duits eskader verschillende doelen in de omgeving van de Bredaseweg aan, waar zich grote concentraties militairen bevinden. Bij de aanval vallen meerdere doden en gewonden. Tom wordt die dag gedood langs de weg, tussen Reeshof en Rijen, samen met collega en plaatsgenoot Abraham Vester. De luchtdrukverplaatsing (‘blast’) van een nabij geëxplodeerde granaat is hem fataal geworden. Tom is 29 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats sinds 1992 op Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen. In 1949 wordt hij postuum geëerd met het Oorlogsherinneringskruis met gesp "Nederland Mei 1940".

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Tom wordt geboren op 4 juli 1910 in Eindhoven. Kort voor het uitbreken van de oorlog is hij daar werkzaam als ambtenaar op het Bureau voor Maatschappelijke Steun en later bij de secretarie van de dienst Sociale Zaken van de gemeente. Als vrijwilliger is hij verbonden aan Luchtwachtgroep Eindhoven, onderdeel van de Luchtwachtdienst ’s-Hertogenbosch. Begin mei 1940 wordt hij in dat verband ingezet voor de bewaking van het luchtruim; observaties van vijandelijke toestellen vanaf kerktorens en andere hoge gebouwen worden onmiddellijk doorgegeven aan de militaire leiding. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en zien de luchtwachtgroepen de hele dag door toestellen van de Luftwaffe westwaarts overvliegen. De volgende dag krijgt Tom opdracht zich met de rest van de luchtwacht terug te trekken naar Tilburg, waar hij laat in de middag aankomt. Troepen van de Peeldivisie zijn daar dan ook inmiddels gearriveerd en maken zich op voor verdere verplaatsing richting Breda. Laat in de middag van 11 mei valt een Duits eskader verschillende doelen in de omgeving van de Bredaseweg aan, waar zich grote concentraties militairen bevinden. Bij de aanval vallen meerdere doden en gewonden. Tom wordt die dag gedood langs de weg, tussen Reeshof en Rijen, samen met collega en plaatsgenoot Abraham Vester. De luchtdrukverplaatsing (‘blast’) van een nabij geëxplodeerde granaat is hem fataal geworden. Tom is 29 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats sinds 1992 op Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen. Bron: Brabantse Gesneuvelden

Ambtenaar op het Bureau voor Maatschappelijke Steun en Vrijwillige luchtwachter
Vrijwillig Soldaat Th. P. M. C. VERHOEVEN, geboren 4 Juli 1910 in Eindhoven .In het dagelijks leven was hij ambtenaar op het Bureau voor Maatschappelijke Steun en later bij de secretarie van de dienst sociale zaken van de gemeente en sinds jaren verbonden aan de Luchtwachtdienst groep Den Bosch. Bekend waren zijn jovialiteit. Bron: OGS

Zijn naam is ook terug te vinden op het monument in het stadhuis in Eindhoven wat bestaat uit twee plaquettes, de eerste uitgevoerd in zwart steen en de tweede in kunststof.
Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945

Begraven op het Catharina Kerkhof graf nr B94, het graf is rond 1993 geruimd.

Hij wordt ook beschreven in het boek “Voor eeuwig in de oorlog” van Ben Damen, dat kan worden besteld door contact op te nemen met Ben Damen via benndamen@yahoo.com

Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.

Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Thomas Petrus Maria Cornelis Verhoeven

1940
11 mei 1940

Omgekomen in Tilburg (nb)/Bredaseweg, Dongewijk

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden
  • Digitaal Monument Herinner U de namen

    Stichting 18 September verzamelde namen van oorlogsslachtoffers in en uit Eindhoven.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting 18 September
  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • placeholder
    placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting

Afbeelding van Thomas Petrus Maria Cornelis Verhoeven

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Thomas Petrus Maria Cornelis Verhoeven, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards