Maricus van de WeteringOok bekend als: Maricus
Heesch, 6 mei 1905 - Neuengamme, 20 december 1942Maricus wordt geboren op 6 mei 1905 in Heesch als zesde van de negen kinderen van Petrus van de Wetering en Helena Schippers. Hij is getrouwd met Johanna Antjers en woont in het Zuid-Limburgse Schaesberg bij Landgraaf, waar hij mijnwerker is. Tijdens de Duitse bezetting is Maricus actief in het verzet als drukker en verspreider van het communistische verzetsblad De Vonk. Begin 1942 wordt een van de leiders van het verzet in en rond Landgraaf door de Sicherheitsdienst (SD) gearresteerd, nadat hij is betrapt bij het stelen van fietsen. Tijdens het hardhandige verhoor slaat hij door en geeft de namen prijs van zijn verzetskameraden, waaronder die van Maricus. Eind mei 1942 wordt hij in Schaesberg gearresteerd en vastgezet in de gevangenis van de SD in Maastricht. Vervolgens wordt hij overgebracht naar kamp Amersfoort, om half oktober dat jaar naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg te worden gedeporteerd. Onder erbarmelijke omstandigheden wordt Maricus daar aan het werk gezet in de baksteenfabriek en de kleiputten. Hij maakt er zeer lange dagen van extreem zwaar werk terwijl hij blootstaat aan allerlei zware mishandelingen door de bewakers. De rantsoenen zijn niet alleen volstrekt ontoereikend, maar ook nauwelijks eetbaar. Met honderden tegelijk worden de gevangenen in barakken ondergebracht, vaak met meerderen op een smerige brits. Onderdak, kleding, hygiëne en medische zorg schieten schromelijk tekort zodat besmettelijke ziektes snel om zich heen grijpen en tot massale sterfte leiden. Ook voor Maricus worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Op 20 december 1942 bezwijkt hij in het kamp aan de gevolgen van ondervoeding en uitputting. Maricus is 37 jaar geworden en laat een weduwe met jonge kinderen achter.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Maricus van de Wetering
1942Gearresteerd in Schaesberg

Gevangen in Kamp Amersfoort
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Database WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesCollectie Duitse Overlijdensakten
Duitse overlijdensakten zijn afschriften van akte van overlijdens van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen of vrijwillig in Duitsland verbleven. Na de oorlog hebben Duitse gemeenteambtenaren deze afschriften opgesteld in opdracht van de geallieerden. Naast persoonsgegevens is soms ook informatie over beroep, religie en doodsoorzaak te vinden.
Aanbieder
CBG|Centrum voor familiegeschiedenisArchief Communistische Partij van Nederland (CPN)
Het archief van de Communistische Partij Nederland (CPN) wordt bewaard bij het IISG. Dit archief bevat informatie over communisten die tijdens de Duitse bezetting werden vervolgd.
Aanbieder
Internationaal Instituut voor Sociale GeschiedenisIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenDigitaal Monument Kamp Neuengamme
De Stichting Vriendenkring Neuengamme heeft in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting een digitaal namenmonument gemaakt voor de Nederlandse slachtoffers van Kamp Neuengamme en de bijbehorende buitenkampen.
Aanbieder
Stichting Vriendenkring NeuengammeNamenlijst Kamp Amersfoort
Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Aanbieder
Nationaal Monument Kamp AmersfoortGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingCollectie Arbeidsinzet (toegang 2.19.323) van het Nederlandse Rode Kruis
In deze collectie zitten personen die in het kader van de arbeidsinzet gedwongen of vrijwillig in Duitsland werkten, maar ook mannen, vrouwen en kinderen die om een andere reden tijdens of vlak na de oorlog in Duitsland waren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om concentratiekampgevangenen, maar ook collaborateurs.
Aanbieder
Nationaal Archief
Afbeelding van Maricus van de Wetering
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Maricus van de Wetering, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl