Petrus Johannes van GilsOok bekend als: o.a.Harry, Piet
Zevenbergen, 6 oktober 1916 - Vught, 10 augustus 1944Piet wordt geboren op 6 oktober 1916 in Zevenbergen. Hij is beroepsmilitair en zet zich tijdens de bezettingsjaren actief in voor het verzet als verspreider van Vrij Nederland. Onenigheid binnen het verzet over de inhoud van het blad en over de verhouding tussen redactie en verspreiding, leidt begin 1943 tot de oprichting van het orthodox-protestantse Trouw. Hoewel Piet katholiek is, sluit hij zich aan bij de Trouw-groep en wordt verspreider in West-Brabant. In die periode werkt hij als tijdelijk ambtenaar bij de belastingdienst in Roosendaal. Als voormalig beroepsmilitair moet Piet zich in mei 1943 melden voor krijgsgevangenschap. Hij negeert de oproep, verlaat zijn post op het belastingkantoor en gaat vanaf dan voltijds illegaal aan de slag. Naast het verspreiden van Trouw verleent Piet hulp aan onderduikers en neergestorte geallieerde piloten. Piet onderhoudt regelmatig contact met Jan van der Laan, verspreider van Trouw in Zuid-Holland. Jan wordt op 18 februari 1944 gearresteerd en vanaf dat moment worden de adressen van Jans contacten door de Duitsers in de gaten gehouden. Ondanks het enorme risico bezoekt Piet samen met zijn zwangere vrouw Emilie op 13 maart 1944 toch een van Jans contacten in Breda. Het gevreesde gebeurt: ze worden bij aankomst ter plekke gearresteerd. Emilie wordt na twaalf dagen vrijgelaten, maar Piet wordt naar de SD-Polizeigefängnis in Haaren gebracht. Daar wordt hij hardhandig verhoord en mishandeld; hij raakt er twee kiezen kwijt. Eind juli 1944 wordt Piet met vierentwintig leden van de Trouw-groep naar kamp Vught overgebracht en op 5 augustus door het Polizeistandgericht ter dood veroordeeld. Vijf dagen later wordt het vonnis voltrokken op de fusilladeplaats van het kamp. Piet is 27 jaar geworden. Zijn zoon wordt drie maanden later geboren.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Petrus Johannes van Gils
1944Gearresteerd in Breda
Omgekomen in Vught (nb)
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingDigitaal Monument Kamp Neuengamme
De Stichting Vriendenkring Neuengamme heeft in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting een digitaal namenmonument gemaakt voor de Nederlandse slachtoffers van Kamp Neuengamme en de bijbehorende buitenkampen.
Aanbieder
Stichting Vriendenkring NeuengammeIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenAdministratie Kamp Vught
Kampadministratie van Kamp Vught uit de collectie van Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
Afbeelding van Petrus Johannes van Gils
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Petrus Johannes van Gils, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl