Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Adrianus Michiel de Jong
Ook bekend als: Adrianus

Nieuw-Vossemeer, 29 maart 1888 - Blaricum, 18 oktober 1943

Adriaan, in zijn latere leven bekend als de schrijver A.M. de Jong, wordt geboren op 29 maart 1888 in Nieuw-Vossemeer in een gezin van dertien kinderen. Op jonge leeftijd verhuist het gezin naar Rotterdam, waar zijn vader als arbeider werk zoekt. In 1914 breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Nederland blijft weliswaar neutraal, maar mobiliseert het leger. Ook Adriaan wordt dan opgeroepen voor militaire dienst. In deze jaren begint Adriaan veelvuldig te schrijven en daarbij vermijdt hij ook controversiële onderwerpen niet. Zijn felle kritiek over de staat van het Nederlandse leger, gebaseerd op zijn eigen ervaringen, kost hem uiteindelijk zijn officiersopleiding. In de jaren twintig en dertig schrijft Adriaan talrijke romans, reisverslagen, kinderboeken, essays en literaire kritieken. Ook verzorgt hij boekenrubrieken voor de VARA en schrijft hij columns voor het socialistische dagblad Het Volk. Adriaan zet zijn werk na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de eerste jaren van de Duitse bezetting voort, maar om zijn socialistische sympathieën wordt hij in 1942 voor korte tijd gearresteerd. Vanwege zijn slechte gezondheid wordt hij echter weer vrijgelaten. Als represaille voor de aanslagen op de Nederlandse collaborateurs luitenantgeneraal H.A. Seyffardt en secretaris-generaal Hermannus Reydon wordt tussen september 1943 en september 1944 een willekeurige groep vooraanstaande Nederlanders die als anti-Duits of antinazi bekend staan door de Nederlandse SS vermoord. De namen van de mogelijke slachtoffers worden op de dodenlijst gemarkeerd met een sparrentak (Silbertanne). De reeks van 28 aanslagen staan daarom bekend als de Aktion Silbertanne, ofwel de Silbertanne-moorden. In totaal 44 Nederlanders worden vermoord, eerst door individuele SS’ers, vanaf juli 1944 treedt het Sonderkommando Feldmeijer op. Een van de slachtoffers van deze acties is de 55-jarige Adriaan. Hij wordt op 18 oktober 1943 in zijn woonplaats Blaricum vermoord. Zijn lichaam wordt gecremeerd en de assen bijgezet in het columbarium van Driehuis-Westerveld, totdat ze in 1995 op de Noordzee worden verstrooid. In zijn geboorteplaats Nieuw-Vossemeer is het A.M. de Jong-museum aan hem gewijd.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Woonplaats (tijdens de oorlog)
Beroep (tijdens de oorlog)Schrijver
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Adrianus Michiel de Jong

1943
18 oktober 1943

Gearresteerd in Blaricum

18 oktober 1943

Omgekomen in Blaricum

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden
  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting

Meer over Adrianus Michiel de Jong:

Afbeelding van Adrianus Michiel de Jong

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Adrianus Michiel de Jong, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards