Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Bernardus Johannes de Wijs
Ook bekend als: Carel, Ben

Tilburg, 31 januari 1919 - Vught, 5 september 1944

Ben wordt geboren op 31 januari 1919 in Tilburg en woont in Bergen op Zoom waar hij ambtenaar eerste bureauhouder is. Tijdens de Duitse bezettingsjaren is hij actief in het verzet en verricht op landelijk niveau uiteenlopende werkzaamheden voor verschillende groepen. In Breda helpt hij bij de verspreiding van het illegale blad De Stem en voor het verzet in Drenthe verzamelt hij inlichtingen. Daarnaast heeft hij contact met verzetslieden Jan Roovers en plaatsgenoot Gerard Dercks, lid van de Oranjegarde en hoofdredacteur van De Stem. In 1944 duikt Ben met Gerard voor enige tijd onder op de boerderij van Frans van Spreeuwel in Haghorst bij Diessen. Omdat ze vanwege hun illegale activiteiten ook voor de familie een risico vormen, besluiten Ben en Gerard een ondergrondse schuilplaats in bosgebied Het Stuk uit te graven om vandaaruit hun verzetswerk voort te zetten. De Sicherheitsdienst (SD) heeft Jan en Gerard al langer in het vizier en probeert hen in Tilburg te arresteren. Gerard slaat een van de agenten neer en weet te ontsnappen; Jan raakt dodelijk gewond en overlijdt later in het hospitaal in kamp Vught. Eind augustus 1944 wordt Gerard echter samen met Ben in Utrecht alsnog opgepakt. Opnieuw wordt er geweld gebruikt en ditmaal raakt Gerard zelf ernstig gewond. Ze worden allebei vastgezet in kamp Vught, waar ze op 5 september 1944, ‘Dolle Dinsdag’, worden gefusilleerd. Ze zijn slachtoffer van de zogenaamde Deppner-executies, de grootschalige executies zonder proces die de Duitsers tussen eind juli en begin september 1944 uitvoeren. Ben is 25 jaar geworden. Zodra het bericht van de executie de familie Van Spreeuwel in Haghorst bereikt, verwijderen zij alle achtergebleven bewijsmateriaal van de onderduikers, onder andere duizenden exemplaren van De Stem. Deze worden eerst in de tuin begraven, maar als niet lang daarna Duitse soldaten op de boerderij worden ingekwartierd die ook nog eens splinterputjes zullen graven, wordt de stapel weer uitgegraven en in de beerput gedumpt.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Woonplaats (tijdens de oorlog)
Beroep (tijdens de oorlog)Ass. Accountant

Het leven tijdens de oorlog van Bernardus Johannes de Wijs

1944
20 augustus 1944

Gearresteerd in Utrecht/stationsperron

5 september 1944

Omgekomen in Vught

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden

Afbeelding van Bernardus Johannes de Wijs

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Bernardus Johannes de Wijs, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards