Fritz Kirschstein
Berlijn, 11 maart 1889 - Sobibor, 9 juli 1943Fritz Kirschstein werd geboren op 11 maart 1889 in Berlijn. Hij was een zoon van Albert en Agnes Kirschstein en gehuwd met Irma Schwarz (vermoord in Sobibor op 11 juni 1943). Zij kregen twee dochters: Dorothea Meta en Ilse Johanna. Dorothea Meta is al in 1938 naar Uruguay geëmigreerd. Ilse Johanna heeft de concentratiekampen overleefd en is in 1946 ook naar Uruguay geëmigreerd. Fritz woonde voor de oorlog in de Lietzenburgerstra ß e 39 in Berlijn. De dreiging en vervolging in Duitsland brachten hem ertoe met zijn gezin naar Nederland te vluchten. Zij woonden - tezamen met nog andere huisgenoten - in Pension Wertheim aan het Raphaëlplein 36 hs in Amsterdam. Alles heeft hem waarschijnlijk dusdanig aangegrepen dat hij moest worden opgenomen in locatie Hebron, Zon & Schild wat deel uitmaakt van wat nu GGz Centraal is. Er is niet bekend waarheen hij is weggevoerd. Zijn naam komt niet voor in de archieven van Kamp Westerbork, maar wel op de lijsten van Yad Vashem in Jeruzalem. Daarnaast is zijn naam teruggevonden in Archief Eemland, in een opgave aan de gemeente Amersfoort, als patiënt in Hebron. Fritz werd vermoord op 9 juli 1943 in Sobibor. With great admiration Kleinzoon Rafael Kirschstein en zijn vrouw Helen schreven een brief na de steenlegging: To all the Organizers of one of the most moving ceremonies I attended, It is with great admiration and emotion that I wish to convey to all of you and others who help in the Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort, my most sincere appreciation and thankfulness. Admiration because what you have all undertaken is proof of the basic goodness in humanity. People of all faiths coming together, honouring the victims of the worst crime in history and thus assuring that history will not be forgotten so that it will never be repeated again. Emotion because despite the murder of my grandfather Fritz Kirschstein and of my grandmother Irma Kirschstein, I was able to place symbolic stones on the plaque honouring him, in name of three generations of my family. That there are Kirschsteins’ alive today, is the best vengeance against those who tried to exterminate us. The whole day in Amersfoort was very moving. On behalf of all my family I thank you and all those involved with this project and wish all of you much success, good health and a wonderful life. You truly deserve to be in the Garden of the Righteous.
Bron: Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort
Het leven tijdens de oorlog van Fritz Kirschstein
1943Getransporteerd naar Sobibor

Gevangen in Kamp Westerbork
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingDossiers Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg
Einsartzstab Reichsleiter Rosenberg hield zich in bezet Nederland bezig met het leeghalen van de inboedels uit de geroofde huizen van Joodse eigenaren. De inboedels werden getransporteerd naar Duitsland. Het archief bevat overzichten van leeggehaalde woningen, inventarissen van de inboedels en bewijzen van afgifte.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesSlachtofferlijst Herdenkingsstenen Amersfoort
Herdenkingsstenen in Amersfoort zijn gedenktekens bij woningen van medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn. Er worden herdenkingsstenen onthuld voor Joden en verzetsstrijders, waarvan een aantal ook schuilplaatsverlener en/of politieke gevangene is geweest.
Aanbieder
Stichting Herdenkingsstenen AmersfoortWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp WesterborkNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods Monument
Familie
Afbeelding van Fritz Kirschstein
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Fritz Kirschstein, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl