Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Adolf Vecht

Amsterdam, 4 november 1928 - Sobibor, 9 april 1943

Adolf (Dolf) Vecht was een zoon van de in Elburg (Gelderland) geboren Herman Vecht (1894-1943) en Maria Orchudesch (1898-1943). Herman Vecht was verwant aan een Joodse familie met een lange geschiedenis in Elburg, nakomelingen van Heijman Jacobs, de eerste Jood die toestemming kreeg om in het kleine stadje Goor (Overijssel) te wonen en daar in 1679 burgerrechten kreeg. Herman was een achterneef van de Elburgse veehandelaar Jacob Vecht (1883-1942). Toen Herman vijf jaar oud was, vertrok zijn vader, Isaäk (of Isaäc) Vecht met vrouw en vijf kinderen - Henriëtte (1890), Emanuël (1892), Herman (1894), Mozes (1899) en Jacob (1902) - uit Elburg naar Amsterdam om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Zoon Herman trouwde in 1923 in Amsterdam met Maria Orchudesch. Zij was een dochter van Aron Orchudesch, vicevoorzitter en medeoprichter van de Rechouwous, een vereniging ter behartiging van Joodse belangen in de Indische buurt in Amsterdam-Oost. Hermans broer Emanuël was getrouwd met een zuster van Maria. Herman zou kantoorbediende geweest zijn, maar uit advertenties in het maandblad van Rechouwous, blijkt dat hij een brillenwinkel bestierde. Herman en Maria kregen twee kinderen: Flory Annie werd in 1924 geboren en Dolf vier jaar later in 1928. Vanaf augustus 1932 ging Dolf naar de Voorbereidende school No. 51. Op de foto uit het voorjaar van 1934 van de kleuterklas van Anne Frank, is Dolf het jongetje met de bril naast juf Baldal. Op een foto uit augustus 1934 zit hij op de grond, links vooraan. Op de foto uit 1935 zit Dolf achterin, links van Anne. Zij zit achteraan in het midden, in een witte jurk. Na de kleuterschool ging Dolf door naar de Zesde Montessorischool, maar hij en Anne zaten niet in dezelfde klas. Bij zijn uitschrijving op 27 september 1941 staat vermeld dat hij naar de Joodse Montessorischool aan het Daniël Willinkplein zou gaan. Dolfs grootvader Isaäk Vecht woonde sinds 1939 in de Joodse Invalide, een verzorgingstehuis voor oudere Joden en Joden met een beperking. Op 1 maart 1943 werden alle bewoners en personeel opgepakt en gedeporteerd. Isaäk werd op 13 maart 1943 vermoord in de gaskamers van vernietigingskamp Sobibor. Dolf, zijn vader, moeder en zus Flory zaten tot 6 april 1943 gevangen in Westerbork. Toen werden ze samen met nog 2116 anderen op transport gezet naar Sobibor. Daar werden ze direct na aankomst op 9 april 1943 vergast. Slechts twee vrouwen van dit zesde transport naar Sobibor wisten het kamp te overleven. Bron persoonsgegevens. Adressen: Mauvestraat 20-I, Amsterdam; Meerhuizenplein 3-I (1940).

Bron: https://research.annefrank.org/nl/personen/dfc4a770-fd3b-4d2a-b228-bb594a77ead6/

Woonplaats (tijdens de oorlog)

Het leven tijdens de oorlog van Adolf Vecht

1943
TOT 6 april 1943

Gevangen in Kamp Westerbork

6 april 1943

Getransporteerd naar Sobibor

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • placeholder
    placeholder

    Joodsche Raad Cartotheek

    De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Arolsen Archives
  • placeholder

    Anne Frank Kennisbank

    De Anne Frank Kennisbank bevat informatie over Anne Frank, haar familie, de andere onderduikers, onderduikgevers en andere personen uit haar omgeving.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Anne Frank Stichting
  • Westerbork Digitaal

    Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Nationale Database Vervolgingsslachtoffers

    Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Joods Monument
  • Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting

Afbeelding van Adolf Vecht

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Adolf Vecht, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards